2018-04-27

Trudi Canavan ,,Baltoji žynė'' (Trilogijos „Penketo amžius“ pirmoji dalis)

Dar viena būsima nuostabi trilogija. 
Knygos pagrindinė herojė - baltoji žynė Auraja. Ji kaip ir Sonėja iš ,,Magų gildijos'' charakteringa mergina turinti nuostabių galių ir gerą širdį. 
Auraja - viena iš penkių baltųjų žynių, kuriuos išsirinko dievai. Žyniai turi suvienyti visas gentis, kad pasaulyje atsirastų taika. Nes kažkur netoli telkiasi juodieji, dėl kurių gali atsirasti chaosas.
,,Baltoji žynė'' dalyje praktiškai visas veiksmas ir vyksta žyniams vienijant gentis. Vienos gentys labiau patinka žyniams, kitos, tokios kaip ,,sapnų pynėjai'' yra nelabai mylimi. 
Knyga fantastinė, todėl labai išmoningai sukurtas šis stebuklingas pasaulis, tiek skirtingų spalvų kiekvienoje gentyje. Tai ir gyventojai, kurie gyvena po vandeniu, ir skraidantys. Vieni gerai kariauja, kiti gydo ir t.t.
Auraja nors ir parinkta dievų, bet jai nesvetimos ir žmonių problemos. Didžiausia jų - uždrausta meilė sapnų pynėjui.  
Kadangi tai knygos pirma dalis- tai kažkokio super veiksmo dėl ko kas ir kaip dar nėra. daugiau dėmesio skirta sdkaitytoją supažindinti su pačiu pasauliu ir jo gyventojais.
Vertinimas 4/5

Meilė, ypač draudžiama, visada kaitina kraują, bet aistra išblėsta ir lieka tik kasdienybė. o pilka kasdienybė, ilgainiui nusibosta.

Anotacija
Šiaurės Itanijos žemyne jau kelis šimtmečius taika ir ramybe rūpinasi nemirtingi Baltieji burtininkai, išskirtinėmis magiškomis galiomis apdovanoti dievų tarnai. Nuošaliame kaimelyje gyvenanti mergaitė Auraja niekada nebūtų patikėjusi, kad taps viena iš Baltųjų. Tačiau išgelbėjusi savo kaimą nuo neišvengiamos pražūties ji buvo pakviesta rinktis žynės kelią. O po dešimties metų Auraja dievų valia prisidėjo prie Baltųjų burtininkų ir tapo naująja galingojo Penketo nare.
Vis dėlto Auraja neturi daug laiko pratintis prie dievų jai suteiktų išskirtinių galių, nes virš Šiaurės Itanijos telkiasi grėsmingi karo debesys. Baltuosius pasiekia žinios, kad šalies pietuose pasirodė paslaptingi kerėtojai juodomis mantijomis, keliantys neramumus ir žudantys taikius gyventojus. Baltųjų burtininkų bandymai sustabdyti juoduosius sėkmės neatneša. Netrukus paaiškėja, kad galingą kariuomenę sutelkę priešai yra pasiryžę sunaikinti Baltuosius ir visus jų sekėjus. Auraja ir naujieji jos bendražygiai dirba iš visų jėgų, stengdamiesi sudaryti sąjungas ir suvienyti šiaurės žemyno gentis, bet laiko lieka vis mažiau...


Komentarų nėra :