2017-12-19

John Irving ,,Ketvirtoji ranka''

Pirmai pažinčiai su Irvingu pasirinkau vieną iš plonesnių jo kūrinių ,,Ketvirtoji ranka''. Nors knyga tik 300 psl. su trupučiu, bet skaitėsi tikrai negreitai.
Pradžioje tiek daug veikėjų ir visų jų gyvenimus ir veiklas taip išsamiai autoriaus aprašinėja.
Pagrindinis veikėjas Patrikas Volingfordas irgi labai įvairialypis. Knygoje jo profesinis gyvenimas ir asmeninis su visom meilužėmis sudaro labai spalvingą mozaiką.
Ilgai skaitytdama nesupratau, kur tas Irvingo žavesys, kad jo kūriniai taip vertinami. Bet norint suprasti turbūt vieno kūrinio neužtenka.
Patrikas įdomus žmogus, kuris nori dėmesio ir pripažinimo. Už kurį, net paaukoja savo ranką.
Atsiradus poniai Doris su pasiūlymu  kuri į kai ką labai svarbaus pasiūlo Patrikui savo vyro plaštaką nejučia jo gyvenimas pradeda keistis.
Labai keista, kad autorius visoje knygoje moteris vadina vardais išskyrus ją - ,,Ponia Doris''. Ponia Doris sugeba pamažu Patrikui Volingfordui duoti ne tik savo buvusio vyro plaštaką, o tai , ko labiausiai jam reikėjo - jausmą jaustis reikalingu.
Mano vertinimas 3/5
Anotacija
Sugebėjimas pasinaudoti dar viena galimybe ir noras keistis: netektys, sielvartas, meilė kaip nuodėmių atpirkimas – tai tik keletas meistriškai parašyto Džono Irvingo romano temų.
 
Niujorko televizijos žurnalistui, rengiančiam reportažą iš Indijos, nutinka nelaimė: liūtas suėda kairę jo plaštaką; tai mato milijonai žiūrovų. Bostone garsus chirurgas laukia, kada galės pirmą kartą Jungtinėse Valstijose persodinti plaštaką; kaip tik tuo laiku chirurgą, dar neatsigavusį po pagiežos kupinų skyrybų, suvilioja jo namų šeimininkė. Viskonsine gyvenanti ištekėjusi moteris nori vienarankiui reporteriui padovanoti kairę savo vyro plaštaką – na, kai vyras numirs. Tačiau kol kas jos vyras gyvas, gana jaunas ir sveikas.
 
Taip prasideda dešimtas Džono Irvingo romanas; iš pradžių atrodo, jog tai komedija, galbūt satyra ir beveik neabejotinas seksualinis farsas. Bet vėliau matome, kad Ketvirtoji ranka – toks pat realistiškas ir jaudinantis Džono Irvingo kūrinys, kaip ir kiti jo romanai: Pasaulis pagal Garpą, Malda už Oveną Minį, Našlė vieneriems metams, Kol tave rasiu, Sidro namų taisyklės – ir pagal šią knygą parašytas scenarijus, už kurį Džonas Irvingas gavo „Oskarą“.

Komentarų nėra :