2018-01-22

Akvilina Cicėnaitė ,,Tylos istorija''

Lietuvių autorių šiuolaikiniai kūriniai manęs visiškai nežavi. Nesakau, kad savo šalies literatūros neskaitau - skaitau, tik nepataikau ant tokios knygos, kuri mane labai sužavėtų.
Apie ,,Tylos istoriją'' skaičiau daug gerų atsiliepimų. tačiau mano atsiliepimas nebus labai geras.
Knyga suskirstyta į dalis. Pirmoje dalyje autorė skaitytoją supažindina su visomis keturiomis anotacijoje minimomis moterimis. Pradžioje kuo susijusios moterys ir koks jų giminystės ryšys neaišku. Apie laikmetį, kuriame gyvena, kuri moteris galima susidaryti nuomonę iš supančios aplinkos (karas, šiuolaikiniai laikai ir t.t). Kiekvienas skyrelis vis pasakoja apie kitą moterį.
Kitose dalyse istorija kaip ir pasakojama nuosekliai, laikmetis apima ne vieną dešimtmetį. Kiekviena moteris su sava istorija, su sava meile ir sava tyla, kurioje lieka tiek daug gyvenimo liūdesio, aistros ir paslapties.
Pradžioje knyga sužavėjo labai gražia kalba, juk tai originalas ir knyga nepriklauso nuo vertėjo kompetencijos. Bet pati istorija niekuo neišsiskirianti iš šimto ar milijono kitų romantiškų, dramatiškų nevisai laimingų meilės istorijų. Kur paslaptys ar tyla nuvilnija per keleto kartų gyvenimus.
P.S. Knyga skaitosi labai lengvai ir greitai.
Mano vertinimas 3/5
Anotacija
Baigiantis Pirmajam pasauliniam karui jauna mergina iš visų pamiršto Sniegų kaimo sutinka paslaptingą keleivį. Jo skirtingų spalvų akys ją užburia… Taip prasideda pasakojimas apie vienos šeimos keturių kartų moterų gyvenimą, nukeliantis į dvidešimtojo amžiaus pradžios Lietuvą, tarpukarį, skausmingus pokario laikus, sovietmečio skurdą ir pirmąjį nepriklausomybės dešimtmetį.Tai dramatiška keturių kartų moterų gyvenimo, meilės, laukimo ir skausmo kronika, pastanga kalbėti tvyrant nepakeliamai tylai. Moterys yra dvidešimtojo amžiaus istorijos liudininkės ir kartu kuria savo asmeninę istoriją. Per visą šimtmetį nusidriekęs pasakojimas atskleidžia, kas iš tikro sieja skirtingus moterų likimus, ką jos slepia net nuo artimųjų, kodėl jų meilė tampa pažymėta kalte ir atmiešta krauju, o tyla galiausiai virsta nusikaltimu.

Komentarų nėra :