2017-02-28

Angela Carter „Stebuklinga žaislų krautuvėlė“

Ryški vaikišku viršeliu ir pavadinimu knyga skirta ne vaikams. Tai gan keistas pasakojimas suaugusiems apie labai keistos šeimos gyvenimą. Trys skirtingo amžiaus vaikai po tėvų žūties likę našlaičiais atsiduria dėdės globoje. Dėdės namuose gyvena nebylė žmona ir du jos broliai. Atsikrausčiusi į dėdės namus Melani su jaunesniaisiais broliukais supranta, kad čia gyvenanti šeimynėlė labai keista. Čia moterys negali dėvėti kelnių, žmona visiškai priklausanti nuo vyro, neturinti nei savo nuomonės nei finansų. Dėdė ignoruoja ne tik žmonos brolius, bet ir savo mirusios sesers vaikus, kuriuos prisiėmė globoti. Kas sekmadienį jie visi nori ar nenori priversti žiūrėti jo lėlių vaidinimus ir apsimesti, kad visiems viskas labai patinka.
Dėdė žmonos jauniesiems broliukams dažnai ir kumščiu parodo, kas namuose šeimininkas. Skaitant labai jaučiasi namų slogi atmosfera ir visų pastovus susikaustymas. Tai labai keista knyga, tarsi - kažkokio nematomo siaubo susimaišiusio su vos juntama slogia įtampa romanas. Pradžioje rodės, kad visi namų gyventojai yra tarsi psichopato dėdės įkaitai. Tarsi jo sukurti gyvi žaislai, kuriuos jis valdo. Pabaiga labai nustebino, kad ne tik dėdė šiuose namuose nenormalus, bet ir dauguma kitų šeimos narių. Autorė baigdama knygą skaitytojui taip ir iki galo neatskleidžia, koks tolimesnis šios keistos šeimos likimas.
Mano vertinimas 3/5
Anotacija
Stebuklinga žaislų krautuvėlė“ — tarsi modernus mergaitės virsmo moterimi mitas. Intriguojantis ir intymus pasakojimas apie staiga netekusios tėvų penkiolikmetės Melani siaubą ir pirmąsias bręstančios mergaitės seksualumo patirtis gyvenant dėdės, gaminančio žaislus, bet nekenčiančio vaikų, šeimoje.

Romane įdomiai ir novatoriškai transformuojamas struktūrinis realistinio romano ir pasakų modelis. Čia tikrovė susipina su fantastika, pasaka, kuri įgauna froidistinę interpretaciją. A. Karter — žodžio meistrė, maksimaliai išnaudojanti kalbines galimybes, stulbinanti netikėtomis metaforomis ir kalambūrais.

Komentarų nėra :