2017-11-20

Aldous Huxley „Puikus naujas pasaulis“

Puikiame naujame pasaulyje viskas taip tobula. Nėra jokių jausmų tik besaikis vartotojiškumas. Kažkas už tave nusprendžia kas tu būsi dar prieš tau gimstant. Tiksliau negimstant, bet prieš tave supilstant. Žmonės kuriami ,,linijose''. Eina pilstymo linija per tam tikras terpes, ir visko ko tau reikės ,įpilama" į buteliukus. O iš to butelio gimsta žmogus. Vieni gauna daugiau, kiti mažiau. Nors nieko netrūksta, bet žmonės nuo depresijos ginasi svaigindamiesi narkotikais.
Tobuloje visuomenėje (tarsi dabartinio pasaulio indėnai) rezervatuose gyvena kitokia grupė žmonių. Tie kitokie maitina vaikus krūtimi, juos daro ir gimdo natūraliai. Jie tarsi atstumtieji.
Toks būtų šios knygos trumpas siužetas.
Mane visada traukia utopinės - distopinės knygos, bet šita patiko mažiau nei kitos. Gal todėl, kad ji parašyta taip senai, o gal nevisai ją supratau. Knyga skaitėsi lengvai, bet veiksmo ir įdomumo man pritrūko. Labiausiai patiko žmonių kūrimo laboratorijos vaizdingas ir išsamus aprašymas.
Anotacija
Aldous Huxley (1894-1963) –vienas talentingiausių ir įtakingiausių XX a. anglų rašytojų. Jo romanas „Puikus naujas pasaulis“ – sukrečianti ir pranašinga antiutopija. Joje įtaigiai vaizduojama ateities visuomenė, kurios totalitarinė santvarka naikina žmogiškumą, gyvenimo formų laisvę ir įvairovę. Gluminęs ir šokiravęs daugelį tų laikų skaitytojų, „Puikus naujas pasaulis“ ligi šiol tebėra populiariausias ir garsiausias autoriaus kūrinys.
Žmonių klonavimas ir jo padariniai, rausvoje diskotekų prietemoje apsvaigusios nuo narkotikų poros, seksas be meilės visų su visais, šeimos nykimas, materialinių gėrybių sudievinimas, kolektyvinės isterijos priepuoliai, juodligės bombų sprogimai, „jausmų inžinerija“, arba valstybė, diktuojanti rašytojams ką rašyti – ką nors apie nieką (prisiminkime Stalino „sielų inžinierius“), požiūris, jog istorija – paistalai, jog mums nereikia senienų – visa tai pranašiškai aprašė talentingas rašytojas.
Vienas iš geriausių XX a. romanų, šiurpus bet kokio universalios laimės rėžimo simbolis.

Komentarų nėra :