2016-10-03

Herbjorg Wassmo ,,Septintas susitikimas ''

Wasmo visuose kūriniuose piešia gyvenimo nelepinamų, stiprių moterų portretus, ji  ištikima savo stiliui ir čia. Tik šios knygos herojės Rutos gyvenimas daug šviesesnis nei ankstesniuose romanuose aprašyti moterų likimai (Tora, Dina, Sara Siuzanė). O ir pati šiaurės Norvegija čia vaizduojama kiek šviesesnė, netokia atšiauri ir persisunkusi žuvies kvapo. Knygoje vaizduojamas dviejų žmonių - vyro ir moters ilgas kelias link tikrosios meilės. Susipažinę dar vaikystėje jie gyvena atskirus gyvenimus kartais atsitiktinai susitikdami ir vis dažniau pagalvodami, kad yra skirti vienas kitam. Ji- nuo vaikystės svajojanti tapti dailininke ir atkakliai siekenti savo svajonės - Ruta ir Jis - tėvo verslą paveldėjęs Gormas.
Knygoje persipina dvi autorės pasakojamos atskiros Rutos ir Gormo gyvenimo istorijos su visais vaikystės išgyvenimais, siekiais savo tikslų, laimės paieškomis šeimyniniuose gyvenimuose ir trumpais Rutos ir Gormo susitikimų aprašymais.  
Skaitant erzino Gormo nerįžtingumas, jei jis bent keliose situacijose būtų buvęs drąsesnis, tai jie laimingesni būtų buvę jau seniau. 
Rutos motiniški jausmai šiek tiek priminė  Dinos (H. Wasmo ,,Dinos knyga''), kuri irgi palikusi nedidelį sūnų išvyko ieškoti laimės kitur.
Knyga už Dinos ir Toros trilogijas patiko mažiau, bet geresnė už ,,Bėgimą nuo Franko'' tai tikrai.
Mano vertinimas 2/3                 
Anotacija
Nors Knyga apie meilės ir meno magiją, apie teisę būti savimi, apie vyrą ir moterį, kurie skirti vienas kitam, tačiau daugybę metų taip ir nesugeba kits kito pasirinkti. Iki septinto jų susitikimo... Kai nuėję ilgą kelią, matuojamą šešiais trumpais susitikimais, Ruta Neset, jau pasaulinio lygio dailininkė, ir verslininkas Gormas Grandė, pagaliau išsivaduoja  iš praeities šešėlių ir pasitinka bendrą ateitį.
Dar vienas populiariosios „Dinos knygos“ autorės romanas (1990 m. „Dinos knyga“ gavo Norvegijos knygų prekybos premiją kaip perkamiausia 9-ojo dešimtmečio knyga.)
2000 m. pasirodęs autorės romanas „Septintas susitikimas“ nebeturi tamsaus, rūstaus Dinos trilogijos kolorito. Pasak kritikų, jis parašytas iš širdies ir pirmiausia kreipiasi į skaitytojo jausmus.

Komentarų nėra :