2015-09-04

Tarjei Vesaas ”Paukščiai”

Trumputis romanas, kurio pagrindinis herojus kvailelis Mačis. Jis - vienišas, jautrus, daug mąstantis, besisielojantis, atidus gamtai ir žmonėms vidutinio amžiaus ,,didelis vaikas''. Perskaičius knygą taip ir lieka neaišku, kodėl jis kvailelis. Mačis - jau perkopęs keturiasdešimtmetį vyriškis, gyvenantis su seserimi, kuri nepaliauja mezgusi, nes yra vienintelė šeimos maitintoja. 
Veiksmo ir buities scenos nėra aprašomos išsamiai, didžiausias dėmesys skiriamas Mačio vidiniam pasauliui, kuris tikrai yra daug turtingesnis už eilinio žmogaus. Knygoje nėra nei praeities, nei ateities. Vaizduojamas trumpas laiko tarpas ir tuo laiku vykstantys įvykiai. Herojai net mintimis nenuklysta į praeitį, todėl ir lieka neaišku, dėl kokių įvykių Mačis laikomas kvaileliu. Fiziniai duomenys labai geri - jis stiprus, sumanus. Dvasinis pasaulis taip pat labai turtingas, jis jautrus, labai jaučia gamtą, paukščius. Skaitant jauti, kad tai labai nelaimingas ir jautrus vaikinas, kuris yra kitoks. Labai išgyvenantis, kad yra išlaikytinis, skaudu jam dėl paukščių, dėl sesers... dėl to, kad yra kitoks, dėl baimės likti visiškai vienam. Jis viską supranta... nato sesers ir aplinkinių požiūrį... gėda jam dėl to... Jis stengiasi... bet deja...  
Vertinimas 3/5

Anotacija
Tarjei‘o Vesaaso (1897-1970) ”Paukščiai” –pasak literatūros kritikų, gražiausias ir tragiškiausias norvegų kalba parašytas romanas. Jame psichologiškai piešiamas kvailelio Mačio paveikslas, atskleidžiamas keistas, savaip turtingas herojaus pasaulis, jo mistiškas bendravimas su gamta.

Komentarų nėra :