2017-12-05

Cornelia Funke ,,Rašalo mirtis''

Taip seniai perskaitytos pirmosios dvi dalys. O dabar - štai- baigta ir trečioji -  paskutinė.
,,Rašalo mirtyje'' veiksmas vyksta išgalvotame rašalo pasaulyje - Ombros karalystėje. Čia jau pažystami iš ankstesnės knygos blogiečiai Žalčiagalvis, Orifėjas, Sidabrianosis dar labiau siautėja. Jų tikslas išsaugoti knygą, kuri jiems reikškia gyvenimą. Nors į rašalo pasaulį persikėlęs ir ,,rašalo audėjas'' -  Fenolijas, knygos siužetą rašo ir veiksmą karalystėje diktuoja Orifėjas. Jis iš Fenolijo knygoje pavartotų žodžių dėlioja naują - jam patinkančią istoriją, kur daug mirčių, kraujo, spalvotų fėjų ir kitų naujų personažų. Mo čia irgi gauna Orifėjo vaidmenį - jis plėšikas kėkštas. Bet Mo vis viena stengiasi gauti knygą, kuri pakeistų jo ir jo artimųjų likimus. Beieškodami knygos visi patiria daug sunkumų ir nuotykių.
Knyga nei patiko nei nepatiko. Pirma dalis buvo geriausia. O čia man visko buvo per daug. Per daug vardų, veikėjų, išbandymų, pastovaus bėgimo. Per ilgai ištempta istorija. Vertinimas 1/3
Anotacija
Paskutinėje trilogijos dalyje herojų Rašalo pasaulyje laukia dar didesni išbandymai ir netikėtumai. Kas iš tiesų rašo šio pasaulio istoriją? Fenolijas? Orfėjas, vagiantis svetimus žodžius? O gal istorija nebevaldoma ir pasakoja pati save? Ar pavyks Mo, virtusiam plėšiku Kėkštu, apsaugoti šį pasaulį nuo valdovų savivalės? Ar pavyks įrašyti į Tuščiąją Knygą tris žodžius: širdis, kraujas, mirtis?
Netikėti siužeto posūkiai, painūs veikėjų santykiai, egzistenciniai klausimai žvelgiant mirčiai į akis, spalvinga viduramžių aplinka - visa tai rašytoja pateikia su beribe fantazija ir itin gražia kalba.

Komentarų nėra :