2016-01-03

Abraham Verghese ,,Vienuolės paslaptis''

Sveiki, kaip faina, kad dar tik šių metų sausio trečia diena, o aš jau galiu padaryti pirmą šių metų  įrašą savo ,,2016 m. perskaitytos knygos'' sąraše ir užsidėti pliusiuką, kad viena knyga 2016 m. knygų įšūkis jau sumažėjo :))).
 Knyga stora, smulkmeniška, išsami įvairialypė ir beabejo labai patikusi. 
Daug ir išsamiai aprašoma Etiopijos gyventojus kamuojančios ligos, medicininiai terminai, diagnozės ir operacijų eiga. Beveik visi knygos veikėjai - medikai. Nes juk pats knygos autorius - medicinos profesorius daug mokslinių pasiekimų medicinos srityje turintis Abraham Verghese.
Tai knyga ne apie vienuolę ir jokių paslapčių joje nėra. Neaišku, kodėl pavadinimas buvo taip išverstas, nes angliškas ,,Cutting For Stone'' daug labiau apibūdintų pačią knygą.
Šis kūrinys apie žmonių gyvenimus. Kūrinys pasakojamas pirmuoju asmeniu, o pasakotojas vienas iš dvynių Marijonas Staunas, bet skaitant jis perteikia kiekvieno tuo metu išgyvenamus jausmus, viltis ir lūkesčius, tai kas pasakoma ir tai - kas nutylima. Tiek praeičiai tiek dabarčiai skiriama daug laiko, aprašomos net smulkiausios detalės gyvenimo žmonių, kurių jau žemėje nebuvo kai Marijonas gimė.
Marijonas - tai vienas iš dvynių, kurie gimė suaugę galvomis. Jų motina- vienuolė- Sesuo Marija mirė  gimdydama, o tėvas auksinių rankų chirurgas, paliko juos su broliu Šiva tik gimusius, nes kaltino, dėl sesers Marijos - jo mylimos moters, mirties.
Nors likę be tėvų berniukai auga apsupti meilės globėjų namuose, kurie nuo pat gimimo rūpinasi berniukais ir atstoja jiems tikruosius tėvus. Globėjai, kaip ir buvę tikrieji tėvai - medikai, tad visas vaikų gyvenimas bėga ligoninėje ir kasdien jų susidomėjimas medicina didėja...
Berniukai  kaip niekas kitas visose situacijose jaučia vienas kitą, tarsi siela jų, taip ir liko neatskirta. Su jais auga ir mergaitė Žanetė, kuriai Marijonas puoselėja slaptus jausmus ir tikisi, kad atėjus laikui jie bus puiki pora. Tačiau, kai vyrų draugijoj įsimaišo moteris, viskas dažniausiai susijaukia. Čia irgi neišimtis, pradžioje ,,susijaukia'' dvynių iki šiol buvę neperskiriami sąntykiai, vėliau ir gyvenimai... Žanetė juos ir jų gyvenimus pakeičia negrįžtamai. To pasekoje kinta ir jų visų aplinkinių, bei pačios Žanetės gyvenimai. 
Jausminga ir nuosekli knyga apie meilę, draugystę, kraujo ryšio stiprumą, tėvus ir vaikus, bei ištisų kartų gyvenimus, kur tolima praeitis visada lemia ateitį...

Vertinimas3/3 


Vaikystė mokė ištvermės, tvirtybės ir leido suvokti, koks trapus yra gyvenimas. Geriau už daugumą vaikų žinojau, koks trumpas nuotolis nuo sveikųjų iki ligonių pasaulio, kaip greitai gyvas kūnas tampa stingstančiu numirėliu, kad nuo kietos žemės tik žingsnis iki klastingos pelkės.

Mūsų likimu tampa ne tik padaryti, bet ir nepadaryti darbai. Pasaulis pasisuka nuo kiekvieno mūsų darbo, tiek padaryto, tiek nepadaryto, nesvarbu, žinome mes tai ar ne.


Anotacija
Ką darytum, jei savo gyvenimą ir net gyvybę tektų patikėti labai artimiems, tačiau kadaise tave išdavusiems ir stipriai įskaudinusiems žmonėms?
Gražuolė indė vienuolė ir britas gydytojas susipažįsta laive, plaukiančiame iš Indijos. Kelionėje juodu pajunta abipusę simpatiją, tačiau išsiskiria manydami, kad daugiau nebesusitiks. Vis dėlto po kelerių metų likimas juos vėl suveda – Misinge, misionierių ligoninėje Adis Abeboje, Etiopijoje.
Iš slapto ir nuodėmingo jųdviejų ryšio gimsta dvyniai – Marijonas ir Šiva. Tačiau vos gimę berniukai tampa našlaičiais, nes motina miršta gimdydama, o šoko ištiktas tėvas, tik gimdymo dieną sužinojęs apie mylimos moters nėštumą ir suvokęs savo jausmus jai, palikęs vaikus pabėga...
Priglausti ligoninėje dirbančios gydytojų šeimos, dvyniai auga siejami ypatingo ryšio ir meilės medicinai. Broliai tokie artimi, tarsi būtų vienas asmuo – MarijonasŠiva. Tačiau aistra tai pačiai merginai padaro tai, kas atrodė neįmanoma – dvyniai išsiskiria. Vienas išvyksta į JAV, kitas lieka neramumų krečiamoje Etiopijoje.
Abu mano išsiskyrę visiems laikams, tačiau praeitis juos dar pasivys...

Abrahamo Verghese’s romanas apie meilę, išsižadėjimą, išdavystę ir atpirkimą – klasikinio pasakojimo šedevras. Šiame turtingame pasakojime nėra nė vieno nereikalingo žodžio. Tai labai asmeniškas, aistringas kūrinys, jame gausybė lemtingų atsitiktinumų ir netikėta pabaiga.
San Francisco Chronicle
Abrahamas Verghese žino, kad labiausiai skaitytoją traukia grožis. Ši knyga puiki ne vien dėl įdomaus siužeto. Papasakojęs visus jo vingius, neatskleistum nė dalies romano žavesio. Abrahamas Verghese rašo su tokia meile, kad skaitytojas pasijunta pats gyvenantis tarp veikėjų. Nuo knygos neįmanoma atsiplėšti: egzotiška, įstabiai parašyta.
Los Angeles Times

Komentarų nėra :