2017-05-31

Sali Salminen Katryna''

Ne pirma puiki mano perskaityta knyga, parašyta Skandinavijos rašytojų - moterų.
,,Katrynos'' siužeto ašis - pati Katryna - stipri moteris ir jos spalvotas sunkus gyvenimas.
Likimo nublokšta į Olando salas ant pliko akmens ji priversta kurtis gyvenimą. Nelabai vykęs vyras, vienas po kito gimę vaikai, sunkus ir alinantis darbas Katryną užgrūdina ir nušlifuoja. Ji puiki darbininkė, gera žmona ir mama, teisinga ir draugiška. Trobelninkų kvartale gyvenanti Katryna sugeba ir čia, vėjo nugairintame name, susikurti savo mažą rojų iš vaikų juoko, trumpų akimirkų su vyru ir nepaisant visko tikėjimo šviesesniu rytojumi.
Skandinavių kūriniuose vaizduojami moterų likimai labai primena ir mūsų Lietuvių senais laikas gyvenimą. Kai moteris buvo ir darbininkė ir diplomatė ir dažnai suklupusi nubraukusi ašarą kėlėsi ir ėjo su šypsena toliau.
Nors ir sunkus Katrynos gyvenimas, knyga labai šviesi ir optimistiška. Autorė vis įpina saulės spindulių į varganą herojės gyvenimą. Labai dėmesio saug skiriama šeimai, o ypač santykiams su vaikais. Knyga apima visą Katrynos gyvenimą Olando salose tai analizuodama situacijas, tai jas prabėgdama apibendrintai.
Knyga puiki 5/5.
Anotacija
Tai romanas apie moterį - mylinčią, tvirtą, šiaurietiškai išdidžią. Neregėtai skaudžiai gyvenimas, likimas ir rūsti Šiaurės gamta mėgina ir baudžia Katryną, bet ji išlieka - išlieka mylinti, tvirta, išdidi.
„Gyvenimas yra amžinas ir begalinis, garbė Dievui“, - mąsto ji žiloje senatvėje.

Komentarų nėra :