2017-01-26

Mark Winegardner ,,Krikštatėvio sugrįžimas''

Prieš daugiau nei dešimt metų perskaitytą M. Puzo knygą ,,Krikštatėvis'' ir šiandiena prisimenu kaip vieną geriausių kada nors skaitytų knygų. Ją skaičiau būdama Italijos pietuose, kur viskas šiek tiek panašu į knygoje vaizduojamą Siciliją.
Nesenai per TV rodytas ir mano jau keletą kartų matytas 3 dalių filmas ,,Krikštatėvis'' paskatino perskaityti Mark Winegardner ,,Krikštatėvio sugrįžimas''. Dažnai matydavau šią knygą bibliotekoje, bet visada abejojau ar gali kažkas kitas taip meistriškai kaip Puzo perteikti Korleonių gyvenimo smulkmenas.
Knygoje didelis dėmesys skiriamas M Puzo romanuose ir filme buvusiems antraeiliams personažams. Išsamiai gvildenamas pramogų pasaulio žvaigždės Džonio Fonteino gyvenimas. Nuolat savęs menkinančio, kad nėra toks kaip broliai Fredo Korleonės išgyvenimai, Tomo Heigeno indėlis š šeimos gyvenimą, bei vienos iš Sonio Korleonės dukterų - Frančeskos likimo vingiai.
Labai keistas ne sutapimas su nesenai matytu filmu yra tas, kad knygoje visiškai neužsimenama apie Sonio sūnų Vincentą, kuris neseniai peržiūrėto filmo III dalyje perima iš Maiklo šeimos valdymą ir tampa Donu.
Knyga patiko ir išpildė autoriaus norą viską atskleisti išsamiau, apie ką M. Puzo savo romanuose tik užsimindavo. Be abejo didžiausias dėmesys skiriamas Maiklui Korleonei. Nuo nerūpestingos vaikystės, bandymo pabėgti kuo toliau nuo viską nematoma ranka valdančio tėvo ir gyvenime rasti bet kokį kelią, kad tik nereikėtų būti tokiam kaip tėvas. Karo žiaurumas Maiklą užgrūdina ir jis tampa bejausmis, šalto proto kartais skaudžiai klystantis strategas, kuriam nėra nieko šventa.
Knyga išsami, bet ją reikia skaityti, kai jau perskaitytos visos apie Korleonių šeimą M. Puzo knygos ir peržiūrėtas 3 dalių filmas.
Mano vertinimas 4/5

Anotacija
Mark Winegardner (Marko Vinegardnerio) knyga „Krikštatėvio sugrįžimas“ – be galo įdomi, psichologiškai turtinga saga. Joje atsispindi visi „Krikštatėvio“ metai, pavaizduoti Mario Puzo romane ir filme. Mark Winegardner šioje knygoje užpildo spragas ir suteikia veikėjams konkretumo. Savitu stiliumi, meistriškai ir aistringai parašytas kūrinys, be jokios abejonės, prikaustys skaitytojo dėmesį.
1955-aisiais Maiklas Korleonė laimėjo kruviną Niujorko nusikaltėlių gaujų karą. Dabar Maiklo tikslas – įtvirtinti savo galią, išgelbėti santuoką ir legalizuoti šeimos verslą. Tačiau savus troškimus įgyvendinti ne taip lengva, vardan tikslų jis privalo stoti į kovą su pavojingu priešu – buvusiu boksininku Niku Džeračiu. O šis, dar dirbdamas Korleonių smogiku gatvėse, studijavo teisę. Maiklo ir Niko šaltasis karas vyks 1955–1962 m., vis persikeldamas tai į Niujorką, tai į Vašingtoną, vėliau Las Vegasą ir galiausiai Kubą. Jis turės didelės įtakos Amerikos galingiausių nusikaltėlių ir jų mylimų žmonių gyvenimui.

Komentarų nėra :