2016-12-09

Khaled Hosseini Tūkstantis saulių skaisčių''


Hosseini knygos nėra linksmos, greičiau tai  - labai liūdnos istorijos. Šioje knygoje persipina ne tik visai skirtingų dviejų moterų gyvenimų istorijos, bet ir karo siaubo ir politinių reformų slegiamos šalies likimas. Ši šalis - tarsi dar viena musulmoniško pasaulio moteris žeminama ir niokojama išvarginta amžinų neramumų, bet vietiniams gyventojams esanti gimtoji žemė.
Marjamai ir Leilai užaugusioms visiškai  skirtingose šeimose, kuriant skirtingas ateities svajones likimas lemia tapti to paties vyro žmonomis ir gyventi po vienu stogu. Amžinai smurtaujantis vyras, pinigų stygius, šalia krentančių bombų garsai ir nerimas dėl rytojus priverčia jas tapti geriausiomis draugėmis. Nes galimybė išgyventi daug didesnė kai gali į kažką remtis. Abi be artimųjų, šeimos, vyro engiamos moterys viena kitai atstoja viską ką gero likimas iš jų atėmęs arba net nedavęs. Marjamai Leila yra šeima, kurios ji niekada neturėjo, o Leilai Marjama tarsi šeima, kurią ji kažkada prarado. Nieko per daug sudėtingo nevyksta rodos jų gyvenime, buitis, maisto gaminimas bandymai įtikti vyrui, mažytės paslaptys... Bet jausmų prasme vyksta tiek visko daug - už langų vyksta karas, namuose taip pat neretai tenka būti žiauriai daužomoms vyro, prisiminimai praeities ir viltys dėl geresnio rytojaus.
Autorius  knygos  herojais perteikia visus žmogiškus jausmus. Moterų draugystė ir pasiaukojimas, vaikų meilė, tėvo atgaila, meilė gimtajai žemei, savo krašto žmonėms ir visos kitos emocijos, kurias randi skaitant Tūkstantis saulių skaisčių''. Labai vaizdžiai autorius perteikia karo vaizdus, kurie jau keletas metų sukasi Tv žinių reportažuose. Ne mažiau jaudino ir musulmoniškų kraštų moters pozicija viso fono kontekste. Kadangi tai jau ne pirma skaityta knyga apie šio krašto moteris, tai ,,akys apsipratę'' ir mažai tikėtina skaitant apie musulmones moteris istoriją jog ji būna laiminga...
Tūkstantis saulių skaisčių'' sudaro keturios dalys, kuriose karo vaizdų darkomame Afganistane Hosseini piešia dviejų moterų gyvenimo ir draugystės istoriją.
Puiki liūdna istorija apie draugystę, meilę ir visus kitus jausmus. Vertinimas 3/3.

Anotacija
Naujojo Khaledo Hosseinio romano centre – dvi moterys, tapusios sukrėtimų, sugriovusių Afganistano gyvenimą, aukomis. Marjama – nesantuokinė turtingo verslininko duktė, nuo mažens pažinusi, kas yra nelaimė, nuo ankstyvo amžiaus supratusi savo varganą lemtį, nuo kurios nepabėgsi. Leila – priešingai: mylima draugiškos šeimos duktė, svajojanti apie įdomų ir puikų gyvenimą. Tarp jų – nieko bendra, abi gyvena skirtinguose pasauliuose, kuriems būtų buvę neskirta susikirsti, jeigu ne šalį užgriuvusi karo audra. Nuo šiol Marjama ir Leila, tapusios vieno vyro žmonomis, susietos pačiais glaudžiausiais saitais ir pačios nežino, kas jos – priešininkės, draugės ar seserys. Bet pavieniui jos neišgyventų, neatsilaikytų prieš viduramžišką despotizmą ir žiaurumą. Dviese jos eis kančių keliais, dviese gaudys mažučius atsitiktinio džiaugsmo trupinėlius, dviese svajos apie laimę ir dėl jos aukosis. "Tūkstantis saulių skaisčių" – įtaigi dramatiška ir lyriška istorija, verčianti gniaužtis širdis iš skausmo ir džiaugsmo.

Komentarų nėra :