2015-07-27

Melvin Burgess ,,Vaiduoklis už sienos"

Nors esu didelė siaubo filmų mėgėja, tačiau su knygomis kolkas sekasi kažkaip sunkokai susidraugauti.
Bet vilties vis dar neprarandu, jog įsiskaitysiu ar rasiu tą knygą kuri mane užkabins.
Visai nesenai perskaičiau ,,Vaiduoklis už sienos", tačiau man ši knyga didelio įspūdžio nepadarė. Skaitant buvo galima įžvelgti šiokių tokių panašumų su nesenai perskaityta siaubo pasaka ,,Koralaina''
Siaubo jokio neįskaičiau, tačiau labai stebino 12-mečio berniuko drąsa ir neturėjimas jokios uždarų patalpų baimės. Jis ne tik nebijo sėlint tamsių vamzdžių labirintais, bet ir sutikęs vaduoklį, neatrodo, kad būtų išsigandęs. Po akistatos su vaiduokliu jis lyg niekur nieko miega toliau savo kambaryje ir svajoja apie sekantį įlindimą į ventiliacinę angą.  
Skaitant neigiamas emocijas kėlė epizodai, kuriuose aprašoma kaip Deividas slepia vyresnio amžiaus kaimynų daiktus ar kitaip niokoja jų turtą.
Veiksmas rutuliojasi gan monotoniškai. Vaiduoklis irgi visai nebaisus ir manęs deja neišgąsdino ir neįtikino...  Knyga skaitėsi greitai ir lengvai, bet taip pat greitai  ir lengvai bus ir pamiršta.

Mano vertinimas 2 (5-super; 4-gera; 3-visai nieko; 2-nieko gero ; 1-nepatiko).

Anotacija
Tai intriguojanti istorija apie išdykusį dvylikametį berniuką Deividą ir poną Elvestoną. Deividas gyvena su tėčiu, jis jaučiasi labai vienišas kaip ir kitas šio namo gyventojas ponas Elvestonas, kuris baiminasi, kad praranda savo atmintį, o svarbiausia – prisiminimus.
Vieną dieną Deividas atranda namo ventiliacinius vamzdžius ir, būdamas nedidelio ūgio, puikiai į juos telpa. Iš pradžių Deividas kuria šaunius planus, kaip lindėdamas vamzdžiuose seka kaimynus, gaudo vagis ir nusikaltėlius, tačiau vėliau persigalvoja ir nusprendžia, kad būti blogam įdomiau. Jis ima krėsti šunybes kaimynams, paslėpdamas, sulaužydamas ar pradangindamas jų daiktus. Taip netikėtai vamzdžiuose jis susitinka berniuką-vaiduoklį, kurį iš pradžių labai džiugina Deivido išdaigos. Tačiau ilgainiui vaiduoklis tampa piktas ir nevaldomas. Deividas ir ponas Elvestonas atsiduria dideliame pavojuje. Tik vėl sugrįžęs į vamzdžius, Deividas gali išsiaiškinti bauginančią vaiduoklio ir pono Elvestono paslaptį.

Komentarų nėra :