2016-12-14

Lloyd Jones ,,Perduokite pasaulį man"

,,Perduokite pasaulį man" pagrindinė herojė, juodaodė afrikietė, iš kurios negailestingai pagrobiamas sūnus.
Viską palikusi, pasivadinusi Inesa, moteris leidžiasi iš Tuniso į ilgą ir varginančią kelionę pas vaiką, kuris pagrobtas tėvo gyvena savo naujoje šeimoje Berlyne.
Tai knyga apie ilgą kelią tiesiogine ir perkeltine prasme, kurį tenka nueiti motinai dėl savo vaiko. Skaitant supranti kokia beribė gali būti motinos meilė ir pasiaukojimas, išsižadėjimas savo vertybių ir pačios savęs vardan galimybės pabūti kelias akimirkas su savo brangiausiu žmogumi - sūnumi.
Tai labai nestandartiškai būtuoju laiku pasakojama istorija. Pirmoje knygos pusėje istorijos pasakotojų labai daug - tai žmonės, kuriems teko sutikti Inesą kelionės metu. Jų visų papasakotų istorijų  fragmentai dėliojasi į tarsi iš atskirų detalių sudėliotą Inesos ir jos kelionės link tikslo paveikslą. Skaitant vis užplūsdavo prieštaringi jausmai, gailestis nelaimingai Inesai ir pyktis dėl jos tam tikrų poelgių ir baimės, o gal nežinojimo savo problemą spręsti kreipiantis į teisėsaugos pareigūnus.
Antroje knygos pusėje prabyla pati Inesa. Ji tarsi kalbėdama kažkam esančiam šalia savęs, pasakoja apie  savo ilgą kelionę. Moteris pasakoja to pačio laiko kelionės išgyvenimus ir nutikimus, kuriuos pasakojo ankščiau  ir jos  sutikti žmonės, tačiau iš jos lūpų liejasi tarsi visai kita istorija.
Knygos pabaigoje prabyla vaiką auginanti moteris, jos išgyvenimai ir patyrimai vaizduojami jos akimis. Visgi kaip žmonės tuos pačius dalykus mato skirtingai... Inesa kažkada bus laisva ir vėl jos laukia kelionė, tik šį kart gal ji bus mažiau skausminga...
Vertinimas 2/3
Anotacija
Tai istorija apie jauną afrikietę Inesą. Apie jos pastangas atgauti beširdiškai pagrobtą sūnų. Tai istorija apie motinos meilę, dėl kurios ji ryžtasi rizikuoti gyvybe: neteisėtai perplaukti Viduržemio jūrą, įveikti Alpes ir taip pasiekti Berlyną, kur gyvena iš jos glėbio išplėštas kūdikis.

Komentarų nėra :