2016-11-29

Jussi Adler-Olsen ,,Atpirkimas''

Skandinaviškas detektyvas dar niekada nenuvylė. Pirmą pažintį su šiuo autoriumi užskaitau, kūrinys patiko, tad kitas jo knygas neabejotinai skaitysiu.
Knyga prasideda priešistore, kai išsekę įkalinti du vaikai bando neprarasti vilties ir tikėjimo, kad kažkas išgirs jų nebylų pagalbos šauksmą ir išvaduos iš šio baisaus košmaro, bet deja...
Užsivertęs senomis bylomis Detektyvas Karlas netikėtai gauna labai netikėtą tyrimui medžiagą - išblukusį galimai krauju su klaidomis parašytą raštelį, kuriame tekstas menkai įskaitomas. Pagalbos šauksmas prieš daug metų įdėtas į butelį ir išmestas su viltimi, jog kažkas išgelbės priešistorėj minimus du brolius, kuriuos įkalino šaltakraujis pagrobėjas ir žudikas.
Čia ne tas detektyvas kai visą knygą skaitant reikia spėlioti kas yra žudikas ir koks jo motyvas. Autorius jau pradžioje  išsamiai šalia įsibėgėjančio tyrimo vynioja skaitytojui ir žudiko gyvenimo istoriją.
Smurtą, fanatišką religijos mokymą  ir tėvo priespaudą kentęs nuo vaikystės Jis šiandiena tapo negailestingu budeliu, kuriam nėra jokių tabu. Viskas suplanuota iki smulkmenų, nepaliekant mažiausios tikimybės suklysti per tiek metų ištobulinta technika jam leidžia mėgautis savo pragyvenimo šaltiniu. Šiandiena jis irgi nesnaudžia - planuojamas, o vėliau ir vykdomas ,,darbas'' pagal jau daug metų nesikeičiantį scenarijų. Tačiau  šį kart viskas kitaip ir netikėtai. Žudikas klysta, o klaidos yra nedovanotinos tokiame darbe. Veiksmas įgauna pagreitį - ar pavyks surasti ir išgelbėti įkaitais paimtus vaikus?
Knyga turi viską ko reikia geram detektyvui, gal tik šiek tiek erzino detalės iš asmeninio Karlo gyvenimo, bei sekretorių gyvenimo niuansai. O šiaip gera knyga detektyvų mėgėjams.
Mano vertinimas 2/3.
Anotacija
Kiekvienas pagalbos šauksmas turi būti išgirstas...
 Du broliai pabunda tamsioje pašiūrėje. Jų burnos užklijuotos, rankos surakintos grandinėmis, iš kurių neįmanoma išsilaisvinti. Netikėtai švystelėjęs saulės spindulys sužadina menkutę viltį, kad galbūt pavyks prisišaukti pagalbos...
 Po daugelio metų Kopenhagos senų bylų skyrių pasiekia jūroje švedų sužvejotas butelis. Jame senas ir suiręs dviejų vaikų raštelis, rašytas krauju. Tai ne skautų pokštas? Kodėl niekas nepranešė apie brolių dingimą? Gal jie dar gyvi? Kodėl itin religingi, daugiavaikių šeimų tėvai užtrenkia prieš nosį duris ir atsisako ką nors pasakoti? Nors tyrimas atrodo beviltiškas, inspektorius Karlas Mjorkas ir jo komanda atseka ne tik tuos du dingusius berniukus... bet ir kitus vaikus. Berniukus ir mergaites, apie kuriuos daugiau nieko nežinoma. O šaltakraujis žudikas nė neketina sustoti...

Komentarų nėra :