2019-02-11

Rohinton Mistry ,,Trapi pusiausvyra''

Keturių po vienu stogu atsidūrusių labai skirtingų veikėjų gyvenimo istorijos piešia kontrastingą ir skaudų Indijos paveikslą. Du siuvėjai pabėgę iš gimtojo kaimelio bando kabintis į gyvenimą, senyva našlė,  norinti kiek įmanoma ilgiau išlikti nepriklausoma nuo brolio, ir jaunas pasiturintis studentas siekiantis išsilavinimo apsigyvenę viename bute savo gyvenimus susieka amžiams. 
Indija - šalis suskirstyta į kastas ir jei gimei ne aukštakasčiu, bet neliečiamuoju maža tikimybė, kad gyvenimas bus geras. 
Knygos herojai įvairiakasčiai, bet kiekviena diena jiems kova už gyvenimą. O gyvenimas čia išties spalvingas, ir autorius jį parodo tokį, kokį mato vargingiausieji sluoksniai - tamsių spalvų. Skurdas, ligos, nešvara, elgiataujantys suluošinti žmonės už kuriuos aukštesnieji nusprendžia kiek vaikų turėti, ką dirbti ir kaip gyventi. Vieni bando prasimanyti pinigų dirbdami, net rinkdami plaukus ir valydami išvietes, kitų pragyvenimo šaltinis - išmaldos prašymas.
Knygos herojai apsigyvenę kartu tokie skirtinki ir kartu tokie panašūs. Visų jų noras ir vienintelė viltis  - tikėjimas, kad gyvenimas kažkada taps geresnis. Bet metams bėgant viltis vis labiau tolsta, svajonės bliūkšta ir suluošintuose gyvenimuose lieka tik vienintelė šviesa - draugystės kibirkštis. 
Knyga labai patiko, šokiravo ir sukrėtė. Čia šalies likimas persipynęs su kiekvienu žmogumi ir kiekvienas pasakoja istoriją apie savo Indiją. Tikėjausi, kad pabaiga bent kiek nuskaidrins šią tamsią ir slogią istoriją, bet deja... kartais laimingų pabaigų paprasčiausiai nėra.
Anotacija
Mumbajus, 1975 m. Čia netikėtai susitinka keturi žmonės, kurių susipynę likimai traukte įtraukia į romano sūkurį. Žmonės, kurių socialinė padėtis neleistų jiems susitikti „normaliame gyvenime“. Tačiau valstybė ką tik paskelbė nepaprastąją padėtį, ir keturi skirtingų kastų, charakterio ir gyvenimiškos patirties žmonės – du siuvėjai iš mažo kaimelio, bėgantys nuo skurdo ir negailestingos tikrovės, atkakli pusamžė našlė ir studentas nuo Himalajų – atsiduria ankštame bute, priversti sugyventi ir išgyventi drauge. Jie drauge patirs ir šilto, ir šalto, kol likimas vėl juos aršiai išblaškys. Šiame monumentaliame romane ne tik visa Indijos kilnybė ir heroizmas, bet ir visas jos žiaurumas ir nelygybė.

Komentarų nėra :