2016-09-13

Robert Galbraith ,,Šilkaverpis''

Afganistane per karą netekęs kojos Kormoranas Straikas verčiasi privačiu seklio darbu. Sėkmingai atskleista paslaptinga žmogžudystė (ankstesnė knyga ,,Gegutės šauksmas'') jam pritraukia vis daugiau klientų.
Netekusi kantrybės sulaukti grįžtančio vyro - rašytojo Oveno Kvaino, jo žmona - Leonora taip pat praveria seklio biuro duris su prašymu - surasti vyrą. Sunkiai besiverčianti moteris su neįgalia dukra papasakoja, kad vyras pabėgo ir slapstosi nuo pasaulio leidyklai atsisakius išleisti jo naujausią kūrinį.
Sekliui  pradėjus gilintis į pastarojo laiko įvykius rašytojo paieška tampa miglota.
Paskutinis Kvaino kūrinys - rankraštis ,,Šilkaverpis'' - tikra sensacija, čia aprašomi paraleliniame pasaulyje, iškreiptai kitais vardais vaizduojami, bet turintys konkrečių žmonių būdo bruožus gyviai. Knygos personažai -  visi jo pažįstami, daugiausia  rašytojai ir kiti artimai su juo bendravę žmonės, meilužė ir šeimos nariai. Jie knygoje vaizduojami su visomis ydomis, o ir pati knyga persisunkusi purvino ir iškrypėliško sekso, silpnybių, ligų ir kito brudo.
Kormoranui pradėjus gilintis į knygos turinį įtariamųjų ratas greitai plečiasi, nes nutildyti rašytoją gali norėti kiekvienas knygoje aprašytas asmuo.
Straikui aptikus Kvaino negailestingai išniekintą kūną viskas dar labiau komplikuojasi. Rašytojas randamas nužudytas identiškai kaip knygoje nužudomas pagrindinis veikėjas - surištas virvėmis, apdegintas rūgštimi, išskrostais viduriais ir dingusiu pilvo turiniu. Visos plicijos akys krypsta į Kvaino našlę, kurią susidoroti su vyru pastūmėjo nesibaigiančios jo neištikimybės, pinigų stygius ir kitos aplinkybės.
 Straikas netiki, kad ponia Kvain galėjo taip brutaliai išmėsinėti savo vyrą ir negailėdamas nei laiko nei sveikatos su kolege nenuilsdami ieško tikrojo žudiko.
Buvo labai smalsu perskaityti detektyvą, kurį parašė garsioji  K. Rowling.  Čia ji prisidengusi slapyvardžiu, tarsi slėpdamasi nuo asociacijų su Hariu Poteriu, bando save kaip detektyvo rašytoją. Ir kūrinys tikrai vykęs, bent jau man patiko.
 Charakteringas seklių duetas su asmeninio gyvenimo peripetijomis, iki galo išlaikyta paslaptis apie žudiką, visą knygą skaitant vertė spėlioti, kuris gi galėjo taip brutaliai susidoroti su rašytoju, lygiai taip kaip parašyta paties rašytojo knygoje.
Mano vertinimas 2+/3

Anotacija
Kai dingsta rašytojas Ovenas Kvainas, jo žmona iš pradžių pamano, kad vyras panoro nuo visų pabėgti ir pabūti vienas. Moteris kreipiasi į privatų detektyvą Kormoraną Straiką – prašo rasti pradingėlį ir sugrąžinti namo. Tačiau tirdamas aplinkybes Straikas greitai supranta, kad viskas ne taip paprasta, kaip mano ponia Kvain. Rašytojas ką tik baigė naujos knygos rankraštį, o jame atvirai ir kuo smulkiausiai aprašė beveik visus pažįstamus. Jei romanas būtų išspausdintas, žlugtų ne vieno gyvenimas, todėl daug kas gali trokšti Oveną Kvainą amžinai nutildyti. Netrukus Kormorano Straiko įtarimai pasitvirtina – randamas žiauriai nužudyto rašytojo kūnas. Prasideda lenktynės su žudiku, su tokiu negailestingu Straikas dar nebuvo susidūręs...

Komentarų nėra :