2016-06-17

Neil Gaiman ,,Kapinių knyga"


 Vieną naktį išžudoma visa šeima - pabėga ir lieka gyvas tik mažas berniukas, kuris  priverstas gyventi ir slapstytis senose kapinėse. Kapinės nėra paprastos - juk čia siaubo pasaka vaikams. Čia gyvena visokių charakterių ir socialinių luomų prieš daug šimtų metų tikrame gyvenime mirę žmonės.
Jie vaiką sutinka draugiškai ir pavadina Niekaskitas, o trumpiau tiesiog Kitas. Kito gyvenimas kapinėse pilnas nuotykių. Kapinių gyventojai  moko Kitą įvairių gyvenimo subtilybių, auklėja, saugo nuo pavojų ir ruošia berniuką gyvenimui, kuris laukia už kapinių tvoros.
Knyga - siaubo pasaka vaikams, bet mano nuomone, ji labiau fantastinė, nei siaubo. Šiaip patinka man šio autoriaus knygos, jos lengvos, visi veikėjai labai tikroviški ir efektingi. Vertinimas 2/3
Anotacija
Kitas – nepaprastas berniukas, gyvenantis nepaprastoje vietoje – vienintelis gyvas kapinių pilietis. Nuo kūdikystės išaugintas vaiduoklių, vilkolakių ir kitokių kapinių būtybių, Kitas išmoko senųjų jo auklėtojų papročių ir perėmė dabartines vaiduokliškas žinias. Jis įgijo gebėjimą išnykti. Ar gali vaiduoklių išaugintas vaikas džiaugtis gyvųjų ir mirusiųjų pasaulių stebuklais ir galynėtis su jų siaubais?
Ši Neilo Gaimano siaubo pasaka, kaip ir tarptautiniu bestseleriu tapusi, visuotinai išgirta ,,Koralaina“, neabejotinai sužavės ir nustebins ne tik paauglius, bet ir daugybę suaugusiųjų Neilo Gaimano gerbėjų. „Kapinių knyga“ įvertinta beveik dvidešimčia įvairiausių apdovanojimų, tarp jų – Hug, Carnegie medal (už geriausią britų rašytojo metų knygą vaikams), Newbery medal (už ryškiausią metų įvykį amerikiečių vaikų literatūroje) ir kitais. Knyga puikavosi ,,New York Times“ bestselerių sąrašo pirmojoje vietoje, o dešimtuke išsilaikė šešiasdešimt vieną savaitę.

Komentarų nėra :