2016-03-21

Mario Puzo ,,Mama Liučija''

Knyga skiriasi nuo kitų Puzo kūrinių ne vien dėl to, kad ji - ne apie mafijos gyvenimą, o ir dėl to, kad knygos pagrindinė herojė - tarsi ašis, apie kurią sukasi visas veiksmas ir kitų herojų gyvenimai - moteris. Mama Liučija - italė, su savo didele šeima bandanti gyventi Amerikoje. Anksti tapusi našle, po to vėl sukūrusi šeimą ji bando savo didelę šeimą laikyti tvirtai ir auklėja pagal italų papročius, kad vaikai netaptų nuodėmingais amerikiečiais. Kaip ir kituose Puzo romanuose juntama labai  ryški itališka dvasia. Tiek bendravime, tiek ,,karštakošiškame'' vaikų auklėjime, bei triukšmingose vakarienėse, kai visa šeima susėda prie itališkais patiekalais dosnaus stalo. Mamai Liučijai gyvenimas negaili išbandymų, tačiau kiekvieną nelaimę ji pasitinka oriai ir drąsiai. Ji - tarsi koks Donas, nepalaužiama ir kovojanti su gyvenimo negandom. O šalia jos tarsi kariai rikiuojasi vaikai. Nes tik jie visi - šeima - didžiausia tvirtovė ir paguoda vieni kitiems.
Vertinimas 2/3
Patikusios citatos
Nėra tokio darbo - būti sąžiningam. Niekas neateina ir neduoda tau voko su pinigais už tai, kad esi sąžiningas. tu nepažeidi jokio įstatymo ir tavęs nepasodina į kalėjimą. tai jau šis tas, bet ar tai padės tau išmaitinti žmoną ir vaikus? 

Gedėjime tiek mažai gailesčio mirusiesiems. Nuoširdžiai aprauda netektį tik keli žmonės, o laidojimo apeigos tiek sureikšminamos norint paslėpti tai, ką visi turėtų žinoti ir pripažinti: žmogiškosios būtybės mirtis yra beveik bereikšmė.

Argi nelaimė kartą neįžengė į rojų? Kas gali išvengti sielvarto? tik mirusieji nepatiria kančių. Ak, laimingi, laimingi mirusieji. Taip, taip laimingi mirusieji, kurie daugiau nepažįsta kančios.

Anotacija
Šį kūrinį galite vadinti „Krikštamote". Liučija Santa Angeluči-Korbo gali būti lengvai tapatinama su Donu Korleone: aštraus proto, tvirta valstietė, atvažiavusi į Naująjį pasaulį tam, kad ištekėtų už beveik nepažįstamo, labai seniai matyto vyro... Autorius su meile, bet nepagražindamas atkuria Niujorko Žemutinio Vest Saido gatvės gyvenimą... Jei dar nesate Puzo gerbėjas, perskaitę šią įspūdingai parašytą ir labai jaudinančią knygą, tikrai juo tapsite.





Komentarų nėra :