2016-03-22

Tommi Kinnunen „Namas kryžkelėje“

Knyga apima 100 metų laikotarpį. Per kurį prabėga skirtingi trijų kartų moterų gyvenimai.
Skaitant labai juntamas skandinaviškas stilius - tamsi ir žvarbi kasdienybė, moterų stiprybė, bei kova su gyvenimo negandom - kažkiek panašus stilius į Herbjorg Wasmo kūrybą.
Pagrindinės knygos herojės - moterys, viena su kita susijusios giminystės ir bendro gyvenimo viename name saitais. Tačiu kiekviena savaip ieško laimės.
Knyga nėra nuosekli, ji suskirstyta į dalis, kuriose autorius pasakoja vis kitos moters akimis regimą gyvenimą sename name. Moterų skirtingi šeimyniniai statusai, jos - mamos, anytos, marčios. Ir gyvenimas kiekvienai vis kitoks, nors jis teka ta pačia vaga. Ir tik pabaigoje viskas suplaukia į nuoseklų vientisą kūrinį. Kūrinys išrinktas - 2014 m. geriausia Suomijos knyga, tačiau man pati istorija pasirodė nelabai įdomi ir jaudinanti.
Vertinimas 1+/3
„Namas kryžkelėje“ –  trys kartos, trys nepamirštamos moterys ir jų gyvenimus sujungęs namas kryžkelėje.
Gyvenimas – tai pastatas, didelis namas su daugybe kambarių, salonu ir galybe durų. Kiekvienas pasirenka sau duris, ir nė vienos durys nėra nei geros, nei blogos, nes tai tik durys. Tik kartais žmogus susivokia atsidūręs visai kitoje namo vietoje, nei ketino eiti...
Dvidešimto amžiaus pradžia. Į jauną, kaime ką tik įsikūrusią akušerę Mariją aplinkiniai žiūri nepatikliai ir į pagalbą kviečiasi tik prispirti didžiausios bėdos. Ilgainiui drąsi, nepriklausoma moteris pelno aplinkinių pagarbą, kurios taip siekė, bet nejučia tampa ir didelių troškimų bei ambicijų belaisve. Nesantuokinė Marijos dukra Lahja iš gyvenimo taip pat tikisi daug. Ji nori turėti ir tai, ko motina atsisakė kaip nereikalingo balasto, – vyrą.
Sukūrusi šeimą ir į motinos namus Suomijos šiaurėje sugrįžusi Lahja geidžia kūniškų prisilietimų, bet vyras svajoja apie kai ką kita. Šeimą drasko keisti nesutarimai, kurių priežasties niekas atvirai neįvardija. Ir tik po kelių dešimtmečių Lahjos marti Karina, įsikūrusi Lahjos šeimos namuose, pamažu atrakina paslaptis saugančių kambarių spynas...

Komentarų nėra :