2015-06-10

James M. Cain „Laiškanešys skambina du kartus“

Pradžia  konkreti - be didelių gvildenimų ir įžangų... Susitinka - sugula- įsimyli... (visai nesvarbu, kad Ji turi vyrą, kuris yra Jo bosas).
O tada jau prasideda... 
Naujieji įsimylėjėliai pradeda kurti planą, kaip ,,nudėti'' ,,trečią nereikalingą''...
Žmogžudystė jau planuojama smulkiai, bet ir ji pavyksta ne iš karto...
Knyga vos 190 psl. tikrai labai vidutiniška. Ją priskirčiau kategorijai ,,perskaičiau ir pamiršau''. Nei veiksmas nei herojai manęs nesužavėjo... 
Mano vertinimas 2/5.

Anotacija
Jaunas, vos dvidešimt ketverių metų bedarbis Frenkas Čambersas keliauja ieškodamas darbo. Užsukęs į pakelės užeigą, susipažįsta su jos savininku Niku Papadakiu, tas pasiūlo jam darbo. Nikas Papadakis užeigoje darbuojasi ne vienas – jam talkina jauna žavi žmona Kora. Susižavėjęs Kora, Frenkas lieka dirbti užeigoje ir tampa jos meilužiu. Neilgai trukus jie nutaria atsikratyti Niko...

Laiškanešys skambina du kartus, pasirodęs 1934 m., iškart sulaukė kritikos liaupsių. Romanas buvo naujoviškas ne tik stiliumi, bet ir siužetu: banali dviejų paprastų, niekuo neypatingų žmonių aistra baigiasi nusikaltimu, kurio motyvai – pinigai ir seksas.
Pasirinkęs neutralaus stebėtojo poziciją ir nereikšdamas jokių moralinių vertinimų, Jamesas M. Cainas stebi savo personažus ir tiksliai preparuoja jų poelgio priežastis.

Komentarų nėra :