2015-07-17

Johanna Sinisalo „Trolis“

Pamačiusi knygos viršelį nusprendžiau, kad tai siaubo romanas, ar bent jau su siaubo elementais, o paskaičiusi nugarėlę sužinojau, kad tai ne šiaip sau  knyga, bet knyga - apdovanota prestižine literatūros premija „Finlandia prize“.
Nutariau ją skaityti, nes buvo smalsu sužinoti, kuo ji nusipelnė būti apdovanota ir vyliausi, kažko panašaus į ,,šiurpą keliančią ir lyg magnetas įtraukiančią istoriją'' - ką bylojo anotacija.
Knyga skaitėsi labai greitai, nes daugelis lapų buvo su labai mažai teksto...
Istorija prasideda kai:
Helsinkyje gyvenantis jaunas fotografas, keliaudamas namo po naktinių linksmybių mieste, susiduria su girtų paauglių gauja, apspitusia sužeistą trolių jauniklį. Ilgai nemąstęs jis išgelbėja bejėgį padarą ir parsineša jį namo, tą akimirką nė nenujausdamas šio lemtingo sprendimo pasekmių. Laikui bėgant trolis ima vis stipriau keisti ir veikti ne tik savo globėjo, bet ir aplinkinių žmonių gyvenimą, įsukdamas svaigią slaptų emocijų, užgniaužtų geismų ir baimių karuselę bei vesdamas tragiškos atomazgos link.
Esmė apie ką sukasi knygos veikėjų gyvenimas - Trolis Peisis. Jis taip netikėtai  atsiradęs jauno vaikino namuose apatiškai viską stebi iš kampo, vėliau vis labiau adaptuojasi ir įsidrasina, kartais net suabejodavau ar jis ne žmogus. Jis pyksta, kerštauja, liūdi... Šalia trolio bėga jo šeimininko ir jo draugo santykių linija, neretai bute pasirodo ir mergina, kuri turi savo istoriją.
Greta siužetinės linijos lygiagrečiai įterpti straipsniai iš mokslinių publikacijų, tautosakos, folkloro ir grožinės literatūros apie trolius, bet jie visiškai su pasakojama istoriją kaip ir nesusiję, bet yra knygos dalis. Siužetas irgi labai ,,šokinėjantis'' ir vaizduojamas kelių veikėjų akimis... Jaučiama skaitant ir homoseksualizmo dvelsmas ir net nuo trolio išskiriamų feromonų zoofilizmas...

Knyga visiškai ,,kitokia'' , skaitėsi labai greitai, bet ar man patiko? Net nežinau... Kažkokia keista... Neesu visiškai tikra, kad aš ją supratau...

Mano vertinimas 1 (5-super; 4-gera; 3-visai nieko; 2-nieko gero ; 1-nepatiko).

Anotacija
Garsios Suomijos rašytojos Johannos Sinisalo romanas „Trolis“ – tai keista, tamsi, šiurpą kelianti ir lyg magnetas įtraukianti istorija apie modernios civilizacijos ir laukinio prado susidūrimą.

Prestižine literatūros premija „Finlandia prize“ apdovanotas romanas „Trolis“ – tai ironiškas, originalus, poetinių nuorodų į mitologinį pasaulį kupinas kūrinys, atskleidžiantis dviprasmišką žmogaus-gamtos ryšį ir pačią juodžiausią laukinę jėgą, kuri gali slėptis bet kuriame iš mūsų.

Komentarų nėra :