2015-07-20

Cilla ir Rolf Börjlind ,,Potvynis''

Pirmiausia noriu pasidžiaugti, kad patys pirmi žodžiai parašyti ant knygos skelbia - ,,Pirma Olivijos Rioning ir Tomo Stiltono serijos knyga''.

Labai tikiuosi kad greitai lietuvių kalba seks ir kitos šio skandinavų dueto knygos. 

Baigus skaityti Jo Nesbo Hario Hūlės seriją taip gera buvo kai vėl mano rankose atsidūrė geras skandinaviškas detektyvas. Aišku iki Nesbo čia dar tolokai, bet jau vis šis tas...
Pagrindinė knygos veikėja - policijos akademijos trečiakursė Olivija. Ji vasarai gauna užduotį - nagrinėti vieną iš senų neišaiškintų bylų, kuria prieš daug metų domėjosi ir jos policininkas tėtis.
Olivija pradeda savo užduotį, o kas merginai dar gali padėti, jei ne buvęs policininkas, kadaise kartu su jos, amžiną atsislsį, tėvu dirbęs, o dabar benamis Tomas Stiltonas. 
Tomas kadais atidavęs visą save šiai bylai, dabar benamis, kurio širdį drasko gatvės smurtautojų žiauriai nužudytos moters, su kuria artimai bendravo netektis.
Po ilgų įkalbinėjimų ir atsiribojimo tylos siena Tomas nusprendžia merginai padėti gvildenti kadaise jo paties taip ir iki galo neišaiškintą atsidūrusią aklavietėje bylą.

Nepaisant knygos puslapių apimties knyga skaitėsi labai lengvai ir greitai. 

Pagrindinė tema - paplūdimio byla, tačiau lygiagrečiai gvildenami gatvės užpuolimai, paslaptinga įtakingo vyro mirtis, bei šiandieninės miesto problemos dėl smurtaujančio jaunimo. 

Detektyvas tikrai painus, o viską dar labiau painioja lietuviškai akiai labai jau sunkios ir neišsiskiriančios veikėjų pavardės ir vardai. Ypač pradžioje juos buvo sunku įsiminti. ir įsidėmėti kas ką veikia. 

Kiek netikroviškas ir neaiškus perspektyvaus tyrėjo Tomo nusiritimas iki benamio. Neįprasta, kad aukštus policijos postus užėmusios moterys.

Pabaiga labai netikėta.  Detektyvinė pusė susukta tikrai gerai. Niekada nebūčiau įspėjusi, kad šia linkme pasisuks visas tyrimas, kaltininkai ir įtariamieji... Super...

Bet ta kita pabaiga, kur sudedami visi taškai ant ,,i'' labai netikroviška ir šiek tiek ,,sugadino'' knygą.  

Mano vertinimas 4 (5-super; 4-gera; 3-visai nieko; 2-nieko gero ; 1-nepatiko).

Anotacija
Stingdančioje 1987 metų vasaros mėnesienoje Šiaurės Kosterio įlankoje įvykdoma žiauri žmogžudystė. Auka – jauna nėščia moteris. Pradėjęs tirti bylą detektyvas Tomas Stiltonas neturi už ko užsikabinti. Aukos tapatybė nenustatyta. Motyvas nežinomas. Žudikas nepaliko jokių pėdsakų. Nepaisant didelių pastangų byla lieka neišaiškinta.

Po dvidešimties metų Stokholme žiauriai sumušami benamiai. Pasikartojančius užpuolimus smurtautojai filmuoja ir skelbia internete, sukeldami didžiulį visuomenės pasipiktinimą. 

Olivija Rioning baigia trečią Policijos kolegijos kursą. Ji yra prieš kelis metus mirusio žmogžudysčių skyriaus detektyvo Arno Rioningo duktė. Prieš atostogas būsimieji policininkai namų darbų gauna po vieną beviltišką seną bylą. Olivija pasirenka aiškintis Šiaurės Kosterio nusikaltimą. Bylos medžiaga iškelia daug klausimų, kuriuos galėtų atsakyti tik Tomas Stiltonas. Vienintelė problema – jis dingęs. Išėjo iš policijos. Niekas nežino, kur išvykęs. Olivijai nieko kito nelieka, kaip tik jį surasti...

Komentarų nėra :