2018-11-14

Charles Bukowski ,,Dailiausia moteris mieste“

Bukowski atradau šimet ir man jis patinka. Nepagražintos istorijos apie tuos, kurių mes realiame gyvenime apsimetame, kad nematome. 
Bet šioje knygoje viskas dar juodžiau ir tirščiau. Knyga susideda iš trumpų apsakymų, kurių pagrindinis veikėjas neretai pats Bukowskis. Jis pasakoja tiek savo tiek išgalvotų personažų trumpus gyvenimo fragmentus. Kur gyevenimo dugne, skęsdami alkoholyje ir atsitiktinėse lovose murkdosi žemiausi Amerikos socialinio sluoksnio piliečiai. Jei ankstesnėse knygose šokiruodavo tik aprašomos scenos su alkoholiu, pastoviu seksu ir kalnu keiksmažodžių - tai  šioje knygoje tai tik smulkmės. Čia Bukowskis sau leidžia įpinti sekso scenų su negyvėle, bei kito šlykštaus purvino gyvenimo epizodų. O viskas pateikta su gera jumoro ir satyros doze. Man iškarto perskaityti visą knygą pasirodė per daug, tad skaičiau ilgai po keletą apsakymų, vis įterpdama kitokio turinio knygų. Ta slogi šios knygos atmosfera ir patiko ir juokino ir nervavo, bet žinau, kad tokio stiliaus knygų jokio kito autoriaus neesu skaičiusi. 
Mano vertinimas 3/5
Anotacija
,,Dailiausia moteris mieste“ ir kitos istorijos“ (The Most Beautiful Woman in Town & Other Stories, 1983) – antras kultinio rašytojo apsakymų rinkinys, kupinas iš koto verčiančių tikroviškų ir siurrealistiškai fantasmagoriškų istorijų. Gražiausia miesto moteris persirėžia kaklą nudaužtu buteliu, Hitleris pasidaro plastinę operaciją ir pakeičia išprotėjusį JAV prezidentą, o pats herojus sumažinamas iki šešių colių ir įgrūdamas į raganiškų galių turinčios moters vaginą. Trisdešimt sarkastiškų, bet nuoširdžių ir net sentimentalių pasakojimų čia susilieja į negailestingą pačiame dugne atsidūrusio individo gyvenimo kroniką ir virsta aštria bukinančios aplinkos satyra.

Komentarų nėra :