2018-08-02

Charles Bukowski „Paštas“

Jei esi neskaitęs ,,Paštas'', vadinasi esi neskaitęs Bukowskio... Taip sako daugelis šio autoriaus gerbėjų. 
Su Bukowsiu susipažinau skaitydama ,,Skaitalą'', tad jau žinau ko tikėtis jo knygose. Jose veikėjų įspūdžius ir nuostabas sustiprina daug keiksmažodžių, veiksmas dažniausiai vyksta namuose, kurie normaliems žmonėms primena prirūkytas  ,,landynes'', veikėjai amžinai jaučia pinigų stygių, o širdgėlą skandina dideliame kiekyje alkoholio... 
Pilka ir niūri aplinka, neturtas, konplikuiti sąntykiai su aplinka, žalingi įpročiai, atsitiktinis seksas ir banalios meilės - tai fonas, kuriame gyvena Bukowskio knygų personažai.
,,Pašto'' pagrindinis pasakotojas - Henris Činaskis. Jis vidutinio amžiaus vyras, kuris dienas ir naktis leidžia skandindamas alkoholyje.
Įdomu ar čia tas pats Henris Činaskis su kurio vaikyste ir jaunyste susipažinau ,,Arklienos kumpyje''?
Turbūt tas pats. Jį likimas atveda dirbti į paštą, kuriame jis praleidžia didžiąją dalį savo gyvenimo. 
Henris dirbdamas pašte pasakoja ne tik sunkią kasdienybę, kur kiekvieną ankstyvą  rytą pagiriotas turi nueiti daugybę kilometrų ir nešioti paštą. Jo darbas dažnai atneša ir nuotykių, tik jne visi jie linksmi. 
Henrio labai įdomūs filosofiniai pamąstymai ne tik apie save, bet ir apie jį supantį pasaulį ir kartais jis bažeria tikrų perliukų:

Saugus gali būti tik kalėjime. Trys kvadratiniai metrai, nereikia mokėti jokios nuomos, jokių komunalinių paslaugų, pelno mekesčių ar alimentų. Jokių privalomų transporto draudimo mokesčių. Jokių visuomeninio tarnsporto išlaidų. nei vienos baudos už vairavimą neblaiviam. nė vienos nesėkmės žirgų lenktynėse. O mainais - nemokamos medicinos paslaugos, draugiška vienminčių kompanija, bažnyčios dėmesys, nuolatinis sekimas, nemokamos laidotuvės.

-pažvelk į vandenyną, - tariau, - kaip jis daužosi į krantą, puola ir vėl atslūgsta. O jo gelmėse knibžda žuvų, jos ryja viena kitą, plėšo į gabalus. Mes panašūs į žuvis, tik jos gelmėse, o mes čionai. Vienas neatsargus judesys - ir tau galas. Gera būti nugalėtoju. Gera žinoti visus savo ėjimus. 

Bukowskis Henryje Činaskyje įkūnija, turbūt, tiek save, tiek kitus milijonus žmonių, kurių gyvenimai pasmerkti dar vaikystėje. Jis paprasta, lengvai skaitoma kalba apžvelgia likimus žmonių, kurie nuo gimimo auga šeimose, rajonuose, kvartaluose kur, rodos, neprasiskverbia joks vilties spindulys, kuris nušviestų savo gyvenimą pakeisti ir nugyventi kitaip. Ir sukasi visi lyg voverės savo sukurtame skurdžios buities, pilkumos, skurdo ir asocializmo rate. 
Anotacija
Pirmasis ir, daugelio kritikų nuomone, geriausias Amerikos andergraundo rašytojo Charleso Bukowskio romanas – negailestinga dugne atsidūrusio žmogaus gyvenimo kronika, alkoholiko gyvenimo dienoraštis, aštri bukinančios sistemos satyra, o kartu ir nuoširdi, gal net sentimentali graudžių meilės istorijų knyga. Autoriaus alter ego Henris Činaskis – pašto tarnautojas, girtuoklis, lošėjas, mergišius, atsiskyrėlis – didžiulės emocinės jėgos ir juodojo humoro kupiname pasakojime atveria skaitytojui negailestingą Amerikos tikrovę.
Kaip teigia pats autorius, šią knygą parašyti jam prireikė dvidešimties naktų, dvidešimties pintų viskio, trisdešimt penkių pakuočių alaus ir aštuoniasdešimties cigarų.

Komentarų nėra :