2018-08-06

Anita Amirrezvani „Lygi su saule“

Atvertę „Lygi su saule“ puslapius atsiduriame 16 a. Irane, kur mirus šachui užverda tikra kova dėl atsilaisvinusio posto. 
Princesė Pari - velionio šacho numylėtinė, visada buvusi arčiausiai sosto mano, kad žino geriausiai kaip valgyti šalį. Bet deja čia Iranas, čia moters paskirtis tik gimdyti vaikus...
Paris viliasi, kad soste atsidūrus broliui, ji per jį galės valdyti šalį, bet deja, brolis turi kitų planų. 
Princesė gali pasitikėti tik savo ištikimuoju viziriu - eunuchu, kurio lūpomis ir pasakojama visa ši istorija.
Šurmuliuojančio ir spalvingo dvaro fone atsiskleidžia veikėjų charakteriai, silpnybės, ydos, valdžios troškimas  ir kaina, kurią jie pasirengę sumokėti už galimybę iškilti aukščiau.

Rūmų gyvenimas pavertė dvariškius bailiais ir veidmainiais.net prisiekinėdami ištikimybę jie žvalgosi per petį ir ieško, kas jiems padėtų iškilti aukščiau.

Istorija atskleidžia ne vien žmonių beribiškumą siekiant aukštesnių postų, čia atsisikleidžia moters vieta musulmoniškame pasaulyje. Kai nepaisant sugebėjimų ir kitų savybių lytis nulemia viską. Didelis dėmesys skiriamas - trečiąjai lyčiai - eunuchams. Šie žmonės savo noru ar ne paaukoję savo vyriškumą atlieka gan svarbų vaidmenį to meto šalies gyvenime.
Šalia intrigų, išdavysčių klastos ir žudynių tarsi kontrastas per visą knygą rutuliojasi nuoširdi ir tyra, brangesnė už gyvybę, princesės ir eunucho draugystė.
Nesvarbu, kad veiksmas vyksta Irane ir, kad tai 16 a. valdžios siekimas būdai ir priemonės tokios pačios, kaip bet kurioje kitoje šalyje, bet kuriuo laikmečiu...
Visgi kiek mes mažai pažengę nuo seniausių laikų iki šių dienų...
Anotacija
„Lygi su saule“ – tai intriguojantis pasakojimas apie valdžią, lojalumą ir meilę XVI amžiaus Irano karališkajame dvare, papasakotas lūpomis eunucho, kurio atsidavimą Iranui pranoksta tik ištikimybė savo galingai valdovei. Princesė Pari, geriau už visus išmananti vidinį dvaro gyvenimą, yra sukaupusi begalę paslapčių ir informacijos.
Kai netikėtai miršta princesės tėvas šachas ir sostas lieka laisvas, belaukiant, kol į sostinę atvyks ir bus karūnuotas jos brolis, Pari imasi vadovauti rūmams. Sudėtingi tolesnių derybų vingiai atskleidžia kovos dėl valdžios epopėją. Politines intrigas persmelkia neįtikėtina eunucho ir princesės draugystė, kurioje atsiskleidžia painios vyriškumo, moteriškumo bei valdžios sąsajos.

Komentarų nėra :