2018-07-11

Charles Bukowski „Arklienos kumpis“

Pažinčiai pratęsti su Bokowskiu pasirinkau ,,Arklienos kumpį'', anotacija skelbia, kad tai autobiografinis romanas.
Romano pagrindinis herojus ir pasakotojas Henkas Činaskis. Jis savo istoriją pasakoja nuo mažų dienų - iki suaugusio vyro, kuris jau atitarnavo armijoje. 
Bukowskis Henko Činaskio, o gal savo vaikystės išgyvenimus, pasakoja laisvai ir atsipalaidavęs nesigilindamas  nei į priežastis nei į pasėkmes. Tiesioj pasakoja, o pasakojimas vaizdingas, emocijoms sustiprinti nevengiama keiksmažodžių, vaizdingų palyginimų ir epitetų.
Deja istorija nėra labai linksma, kaip ir Činaskio vaikystė. Amžinas pinigų stygius, despotas tėvas, smurtas artimoje aplinkoje, patyčios mokykloje ir visas kitas dumblas, kurį tenka kabinti tokioje socialinėje aplinkoje esantiems vaikams.
 Vėliau paaugliški išgyvenimai, pirmi žalingi įpročiai ir pirmi meilės nuotykiai. Viskas skleidžiasi kitokios Amerikos nei mes įsivaizduojame fone.
Tik perskaičiusi šią knygą supratau, kokia literatūros rūšis yra purvinasis realizmas. 
Knyga lengvai skaitosi, kai kur ironiška ir parodanti, kaip į sunkius ir skaudžius dalykus galima žiūrėti taip paprastai. 
Bet autorius yra šio žanro profesionalas, nes skaitant taip jauti tą kokčią kasdienybę, tą pilką aplinką, kuri atsiduoda vakarykščiais cigaretės dūmais uždaroje patalpoje ir pigiu alkoholiu, kad rodos pats esi kažkur netoli ir stebi tokių žmonių be ateities baprasmiškus gyvenimus.

Vertinimas 4/5
„Arklienos kumpis“– autobiografinis Charleso Bukowskio romanas, kritikų laikomas vienu brandžiausių šio autoriaus kūrinių. Šiurkšti, kieta, nepagražinta vaikystė ir paauglystė ekonominės depresijos apimtoje Amerikoje, perteikta „didžiajam Bukui“ būdingu nuoširdžiu ir ironišku stiliumi.
Romano herojus – spuoguotas paauglys Henkas Činaskis – lanko visiškų blogiukų mokyklą, lyg išprotėjęs žaidžia beisbolą, be saiko mušasi su bendraamžiais ir kone kasdien gauna į kalį nuo despoto tėvo. Vaikystėje patirtas skurdas, smurtas ir seksualinės frustracijos Ch. Bukowskio prisiminimuose virto iš koto verčiančios įtaigos literatūra.

Komentarų nėra :