2018-06-25

Agota Kristof ,,Storas sąsiuvinis''

,,Storas sąsiuvinis'' iš mano gyvenimo atėmė beveik dvi dienas. Bet tai buvo geras laikas. Knyga nuo pirmų puslapių prikaustė dėmesį ir baigus skaityti vis dar kirbėjo galvoje.
,,Storą sąsiuvinį'' sudaro trys dalys. Visa knyga labai įdomiai pasakojama, nes nėra niekur paminimas nei konkretus laikas nei vietovės. Bet labai aiškiai supranti, kad visas veiksmas vyksta karo metu, o vietovė irgi pagal istoriją nuspėjama. 
Pagrindiniai knygos personažai - broliai - dvyniai. Jų istorija prasideda atvykus pas senelę. Pirmoji knygos dalis pasakojama jų lūpomis. Pirmą kartą skaičiau knygą kuri pasakojama ,,mes'' asmeniu. Čia vaikų išdaigos, noras būti stipriems persipina su karo ir žmogaus žiaurumu. Buvo daug vietų, kurias skaityti būdavo nemalonu, bet atsitraukti neįmanoma. 
Antrosios dalies pasakotojas - vienas iš dvynių - Lukas. 
Bet ar tai tikrai Lukas išaiškėja tik trečiojoje dalyje.
Knyga labai patiko, man ši istorija unikali, nes nieko panašaus iki šiol nebuvau skaičiusi. Tai nelinksma knyga apie gyvenimus, apie žmogiškumą ir karą. Apie artimo meilę, draugystę ir žmonių nužmogėjimą. Tai istorija, kurioje visi personažai neigiami, užvaldyti liguisto seksualumo, baimių, nerimo ir noro būti kitokiais. 
Beje pagal pirmąją dalį yra sukurtas filmas ,,Dvynių dienoraštis''. Filmas irgi labai geras, bet gaila, kad jis ekranizacija tik pirmosios dalies.
Vertinimas 5/5
Anotacija
Vengrų kilmės šiuolaikinės šveicarų rašytojos Agotos Kristof trys romanai, išgarsinę ją visame pasaulyje, – pirmą kartą išversti į lietuvių kalbą. Ši trilogija vadinama negailestingiausia praėjusio šimtmečio knyga.
Broliai dvyniai Klausas ir Lukas iš karo nualintos sostinės atvažiuoja į mažą pasienio miestelį pas senelę. Kad išgyventų, jie netikėčiauisiais pratimais grūdina kūną ir sielą, o viską, ką patiria, rašo į storą sąsiuvinį. Rašo net ir tada, kai likimas nubloškia juos į skirtingas šalis ir jie nieko nežino vienas apie kitą. Bet gal šis savotiškas dienoraštis ir nuties tiltą per žiojinčią prarają?

Komentarų nėra :