2018-04-25

Herman Koch „Vasarnamis su baseinu"

Antrą kartą užlipu ant to paties grėblio pavarde Koch'as. Tiek ,,Vakarienė'' tiek „Vasarnamis su baseinu" visiškas nervų tampymas. Autorius tarsi 75 procentus knygos mėgina tavo kantrybę kurdamas sulėtintą siužetą su išsamiais charakterių narstymais ir smulkmenišku visų aplinkinių detalių aprašymu. skaitai ir lauki, kad turi kažkas įvykti. Verti puslapį po puslapio ir vis lauki, nes jauti, kad kažkas bus.
O siužetas knygos sukasi apie dvi skirtingas šeimas, kurios kartu su vaikais  leidžia atostogas vasarnamyje su baseinu. Markas - šeimos gydytojas, o Ralfas - garsus aktorius. Nors nieko įdomaus neįvyksta, bet puslapis po puslapio vyrų nepasitikėjimas ir įtampa pradeda augti. Šeimos atostogauja, pramogauja, vyksta banalūs dialogai, simpatizavimas, bet nieko rimto ir aiškaus. Istorijos pasakotojas Markas, tad knygoje viskas apžvelgiama iš jo perspektyvos. 
Pagaliau, kai skaityti lieka visai nedaug sužinai visas detales, kurios suintrigavo pirmuosiuose puslapiuose - kodėl Marką- šeimos gydytoją Ralfo žmona apkaltina žmogžudyste.
Vertinimas 3/5
Anotacija
Šeimos gydytojas Markas Šloseris padarė klaidą, dėl kurios mirė vienas jo pacientų, garsus aktorius Ralfas Mejeris. Dirbant tokį darbą reputacija yra viskas, todėl Šloseris savo klaidą bando nuslėpti. Bet nuo Medicinos drausmės komisijos nenuslėpsi nieko...

Bėda dar ir ta, kad paciento mirtis nebūtinai įvyko dėl neatidžios klaidos, o Šloseris nebūtinai lieja ašaras, kad Mejeris negyvas. Gydytojas turėjo nesuvestų sąskaitų su savo pacientu, kuris rodė kiek per didelį dėmesį jo žmonai Karolinei. O po įvykių vasarnamyje, kuriame paviešėti sutuoktiniai Mejeriai buvo pasikvietę Šloserį su žmona ir dukromis, atsirado visai svarių priežasčių keršyti.

Kartais mintyse atsukame savo gyvenimą atgal norėdami pasižiūrėti, kuriame taške dar būtume galėję suteikti jam kitą kryptį. Bet kartais visiškai nėra ką atsukti - tu ir pats dar nežinai, kas vyksta, bet juosta dabar sukasi tik į priekį. Norėtum sustabdyti vaizdą... Štai,- tari pats sau - jeigu štai tada būčiau ką kita pasakęs... ką kita padaręs.

Moteris greičiau prisiriša prie vyro. Prie bet kokio vyro. Matom, kaip tai atsitinka moterims, pamažu artėjančioms prie pavojingo amžiaus. Gražios moterys, kurios galėtų gauti bet kurį vyrą, staiga pasirenka negražų ir nykų mėmę. Instinktas stipresnis. Rūšies išlikimas. Negražus ir nykus mėmė turi automobilį ir taupomąją hipoteką. Stogą virš galvos. Tai svarbu ne tiek joms pačioms, kiek vaikui. Kūdikio lovelė privalo stovėti sausoje ir šildomoje patalpoje. Nuobodus mėmė duoda tvirtesnę garantiją, kad hipotekos įmokos kas mėnesį bus mokamos, nei dailus vyras, žinantis, kad gali rinktis moteris. Dailus ant kiekvieno kampo besikrušantis vyras galbūt staiga dings kaip jaunas mėnulis. Instinktas toks stiprus, kad moteris netgi veikia ne savo pačios interesų labui. ir jai labiau patiktų kasnakt prisiglausti prie dailaus vyro. bet dailaus vyro kita dienotvarkė. Svarbiausias jo dienotvarkės punktas - apvaisinti kuo daugiau moterų ir taip perduoti savo stiprius sveikus genus.

Komentarų nėra :