2016-05-23

Galina Dauguvietytė „Perpetuum mobile“

Tai pirmoji garsios režisierės atsiminimų knyga, bet taip jau gavosi, kad ją perskaičiau paskutinę.
Kaip ir visose knygose, dabar jau šviesaus atminimo, Galina pasakoja savo gyvenimo fragmentus. Šioje knygoje autorė daug dėmesio skiria savo tėvams. Nors Galinos tėvai, kaip pati režisierė sako, labai skirtingi, tačiau  Jie yra didieji Galinos autoritetai.
Ši knyga pati šviesiausia Dauguvietytės knyga, nes didžioji dalis knygos yra apie Jos tėvus, to laikmečio Lietuvos kultūrinį gyvenimą, jaunystę, anų laikų muzikos ir teatro žymiausias asmenybes, jos pačios jaunas dienas, draugus, darbus ir pramogas. Autorė šviesiai žvelgia net į karą, nes ji buvo jauna ir kad ir kas dėjosi - visuomet atrasdavo naujas galimybes.
Skaitydama visas Galinos knygas jaučiuosi, tarsi neskaitau - o ji man pasakoja savo nepakartojamu balsu gyvenimo istoriją, tas juokas, balso tembras... Gaila, kad daugiau jau jo neišgirsime...
Vertinimas 2/3
Režisierės ir aktorės Galinos Dauguvietytės atsiminimų knyga apie iškiliausias Lietuvos dramos ir operos teatro figūras, apie savo tėvą - legendinį režisierių Borisą Dauguvietį ir savo motiną - aktorę Nelę Vosyliūtę-Dauguvietienę, taip pat apie savo gyvenimą - dinamišką, darbingą, kupiną nuotykių.
- Aš ne kritikė, todėl nepretendavau į visapusį meninio gyvenimo vertinimą. Knygoje apsiriboju asmeniniais išgyvenimais: savo vedybomis, meilėmis. Nėra joje jokios lyrikos, jokio poetiškumo, - sako knygos autorė.


Komentarų nėra :