2015-06-27

Magdalena Tulli ,,Itališkos špilkos''

Trumpa autobiografinė knyga apie mergaitę, kurios motina Lenkė, o tėvas Italas, tačiau abejose šalyse ji svetima. Mergaitė svetima, net pačiai sau.
Knyga trumputė. Pradėjusi skaityti iki pusės dar tikėjausi ir laukiau kažko įdomaus, bet perkopus į antrą knygos pusę- tikslas buvo kuo greičiau Ją baigti ir padėti į šalį.
Epizodiškai aprašomas tiek pačios autorės (mergaitės) tai Jos mamos, bei giminių Italijoje gyvenimai manęs visiškai nesudomino. Gal nesusikaupusi skaičiau,
Bet: Mano vertinimas 1 (5-super; 4-gera; 3-visai nieko; 2-nieko gero ; 1-nepatiko).

Anotacija
Autobiografinė apysaka „Itališkos ,špilkos‘“ yra tarsi raktas į visą Magdalenos Tulli kūrybą. Pasakotoja sugrįžta vaikystėn, kalba apie patirtas traumas. Karas ir pokaris, vaiko vienatvė, sudėtingi santykiai su tėvais, Rytų ir Vakarų kontrastai, susvetimėjęs pasaulis – šios sudėtingos temos atskleistos vaiko akimis, tačiau iš platesnės, suaugusiojo perspektyvos. Rašytoja tyrinėja atminties slėpinius ir tai, kaip žmogaus gyvenimas gali būti nulemtas praeities. Šeimos problemos susipynusios su istorija, geresnio gyvenimo ilgesys slepia buvimo skausmą.

Komentarų nėra :