2015-02-16

A. Paasalina ,,Gudrioji nuodų virėja''

A. Paasalina knyga ,,Gudrioji nuodų virėja'' - tai antroji mano pažintis su autoriumi. Pirmą kartą susipažinau su šiuo suomių rašytoju praeitų metų gruodį skaitydama knygą ,,Grupinės savižudybės magija''.
Anotacija
Linėja Ravaska - pulkininkienė, vieniša inteligentiška senutė, turinti namuką užmiestyje. Pamiršusi amžių ji džiaugiasi gyvenimo teikiamais malonumais ir neturėtų kuo skųstis, jei ne įžūlus tolimas giminaitis Kaukas Niūsionenas. Nedorėlis kartą per mėnesį aplanko senutę ne vienas, - vaikinai visada atvyksta trise, - lėbauja, siautėja, taikosi atimti ne tik pensiją, bet ir kitas senutės santaupas. Visai suniekšėję vyriškiai ima regzti planą, kaip nudaigoti pulkininkienę, tačiau paslaptingai vienas po kito pasimiršta. Ar tai likimo atpildas, ar dėl to kalta garbioji aštuoniasdešimtmetė?(http://www.knyguklubas.lt/gudrioji+nuodu+vireja.html)

Nors knyga tik 168 puslapių, bet tai nėra lengvai skaitomas kūrinys -  sakiniai gan sunkoki, tekste beveik nėra dialogų. Tai ne ta knyga, kurią per vakarą ,,vienu prisėdimu'' perskaičiau.
Kadangi tai jau antroji mano skaitoma Paasalinos knyga, tai joje kaip ir pirmojoje jaučiasi taspats braižas - 
tekstas sausokas, be dialogų ,,kažkoks kampuotas'', bet tikrai nenuobodus, įtraukiantis. Pirmą knygą kai skaičiau, tai pamaniau, kad čia kažkoks verimas įdomus, bet ir šioje knygoje labai jaučiasi ,,kažkas Paasaliniško''. 
Kūrinys nestokoja savitao jumoro jausmo, personažai gana charakteringi. Patinka jų mastymas, persismelkęs juodu jumoru ir samprotavimai apie savo šalį (,,Apskritai Suomija - ponijos pažadėtoji žemė'') , ekonomiką, įstatymus. Knygoje nėra nei visiškai teigiamų, nei absoliučiai neigiamų personažų. 
Pagrindinė kūrinio veikėja - ,,ne iš kelmo spirta močiutė''. Tai ne įbauginta skriaudėjų senolė, bet gudri ir sukta senyvo amžiaus moteris, kuri jaunystėje buvo pašėlusi ir net turėjo meilužį. O dabar rezganti planus, kaip susidoroti su ją užklupusiais dykaduoniais.
Jos jaunieji skriaudėjai - tai dideliu protu nepasižymintys, bet jau gana spalvotas biografijas turintys per trisdešimtmetį perkopę vyriškiai, kuriems gyvenimo tikslas pavalgyti ir, kad nerpitruktų alaus. Labai prajuokino trijų vaikinų samprotavimai, kai jie sumastė ,,užversti senolę'' - ,,vis dėlto vaikinams nederėtų pamiršti, kad bausmė lygiai rūsti tiek už jauno, tiek už kokio nors senio nužudymą. Tai labai neteisinga. Sankcijos už žmogžudystę būtų teisingos, jei bausmės ilgumas būtų apibrėžiamas pagal aukai likusius tikėtinų gyvenimo metų skaičių...Kitaip tariant už kūdikį, kuris galėjo gyventi dar 70 metų, teisinga duot, kad ir dešimt metų, o gal ir daugiau. O už kokią seną kriošeną pakaktų baudos, nes nuostolis labai nedidelis.''
Sarkastiškas mastymas apie moteris, kad ,,Moterys yra klastūnės. Juo moteris vyresnė, juo bjauresnė, o Linėją Ravaską laikė senos klastingos bobos pavyzdžiu''.
Tačiau, vienas iš vaikinų Kaukas vis draugams primena, kad senoji Linėja juo nuolat rūpinosi nuo pat vaikystės, jis nekartą senolę pamini geru žodžiu...
,,Gudrioji nuodų virėja'' - lengvo turinio knyga, kurią skaitydama dažnai šypsojausi iš absurdiškų situacijų ar samprotavimų. Joje nėra nieko, apie ką galima dar perskaičius knygą keletą dienų galvoti ir analizuoti, bet tai puikus atpalaiduojantis vakaro skaitalas po sunkios darbo dienos.

Vertinimas 4 (5-super; 4-gera; 3-visai nieko; 2-nieko gero ; 1-nepatiko)


Komentarų nėra :