2018-02-23

Mika Waltari ,,Sinuhė egiptietis''


,,Sinuhė egiptietis“ seniai norėta perskaityti, bet vis atidedama buvo geresniems laikams dėl gąsdinančios savo apimties. Ir ne be reikalo, nes knyga skaitėsi kelis mėnesius. jau taip lėtai, taip ilgai...
Istorijos pasakotojas - gydytojas Sinuhė. Jis gyvenimo saulėlydyje visą  gyvenimą sudėjo į knygas, kad išliktų dar ilgai po to, kai jo jau nebebus.
Sinuhės lūpomis pradedama pasakoti istorija nuo jo gimimo, o tiksliau nuo jo atplaukimo Nilo upe pas savo įtėvius. Sinuhė savo kilmės nežino, nes jį vos gimusį, įdėtą nendrinian krepšelin paleido plaukti upe...
Sinuhei buvo lemta gyventi senovės Egipte, kai Egiptą valdė Echnatonas, o šalia jo buvo gražuolė žmona Nefertitė.
Sinuhės gyvenimą pavadinti spalvingu būtų per švelnu. Jis tarsi kaleidoskopas.
Gydytoją Sinuhę gyvenimas mėtė ne tik po platųjį Egiptą, bet ir po kaimynines to laikmečio šalis. Sinuhei buvo lemta patirti visko - skurdo nepritekliaus, išdavysčių, nelaimingų meilių, mirčių, bet viena kas visada buvo šalia jo - tai ištikimasis tarnas.
Knyga labai spalvinga, tarsi saulės nutviekstas geltonasis pilnas šurmuliuojančių žmonių Egiptas.
Čia klesti valdžios troškimas, turtai ir skurdas, melas ir išdavystės. Labai ryški herarchija, ir noras visais būdais išsilaikyti ant aukščaiusio socialinio laiptelio.
Sinuhės tarno lūpomis kalba išmintis, jis tarsi knygos moralizuotojas. 
Kai kuriuos gyvenimo epizodus Sinuhė pasakoja labai smulkmeniškai, o kai kur praleidžia ir kelerius metus. Per daug neanalizuoja pasakotojas savo praeities, tiesiog ją pasakoja, per daug nesigrauždamas ir nesigilindamas dėl nuodėmių ar to ko nepadarė, bet galėjo...
Ne be reikalo ši knyga pripažinta kaip šimtmečio geriausia knyga. Čia susipina viskas - žmonių gyvenimai, mokslas, religija, medicina, teisė nužmogėjimas ir žmoniškumas ir daugybė kitų dalykų, o kai visa tai pinasi vaizdingai piešiamo Egipto peizažo fone, viskas dar labiau tobula.
Knyga skaitosi gan lengvai, bet ta apimtis.... 
Mano vertinimas 3/5

Anotacija
,,Sinuhė egiptietis“ - garsiausias Mikos Waltario (1908-1979) romanas. Rašytojas, vadinamas „plačiausiai žinomu Suomijos autoriumi“, per savo gyvenimą sukūrė daugybę istorinių romanų, detektyvų, novelių, eilėraščių, tačiau „Sinuhė egiptietis“ taip ir liko ryškiausia, geriausia ir labiausiai skaitytojų pamėgta knyga. Faraono Echnatono valdymo laikotarpis, valdovo viltys reformuoti šalį, jo didingi užmojai, egiptiečių nusivylimas ir Egipto žlugimas praplaukia pro mūsų akis tarsi nepaprastai ryškus filmas, pasakojantis tiek apie didingą kraštą, tiek apie vieną žmogų įvykių verpete - karališkąjį faraono rūmų gydytoją Sinuhę. Paprasta, tačiau vaizdinga ir šiek tiek senoviška kalba Sinuhė. likimo valia nugyvenęs gyvenimą, kupiną nuotykių, meilės, intringų ir neapykantos, atskleidžia, ką galvojo, jautė ir ko siekė.


Kiekvienas matė, kaip iš vandens laikrodžio teka vanduo. Lygiai taip pat bėga žmogaus laikas, tačiau žmogaus laikas ne vandens laikrodžiu matuojamas, o tuo, kas žmogui nutinka. Tai didi ir tikra tiesa, tačiau žmogus ją suvokia tik senatvėje, kai laikas teka bergždžiai, kai jau nieko nenutinka, nors jis taria, jog nutinka daug kas, ir tik vėliau suvokia, jog nieko neįvyko. Kai žmogui daug kas nutinka, jo širdis mainosi, keičia pavidalą, tuomet viena vienintelė diena jam gali tapti ilgesne už metus, dvejus metus, per kuriuos dirbo darbą, gyveno įprastą gyvenimą, pats visai nesikeisdamas.

Nėra liūdesio, kurio nenumaldytų vynas. Nėra negandos, kurios neišsklaidytų vynas. Nėra netekties, kurios nepaguostų vynas. taigi išgerk vyno, ir tavo liūdesys nuskęs it pelė aliejaus puode - nepaisyk, jei iš pradžių jis bus kartus tavo burnai, nes kuo daugiau jo išgersi, tuo geresnis bus jo skonis, ir greit tavo liūdesys nutols kaip dangaus debesis.

Komentarų nėra :