2017-10-24

Deivid Veisas ,,Ogiustas Rodenas''

Senutė 1970 m. Veiso biografinė knyga, kurią rekomendavo kaimynė skaitėsi labai lėtai.
Beveik 600 puslapių smulkiu šriftu, su mažai tiesioginės kalbos knyga buvo skaitoma su pertraukomis gerus pusę metų. Bet ji buvo to verta.
Kadangi nelabai domiuosi menu, tai kol nepradėjau skaityti knygos visiškai nežinojau kas tas Rodenas, ką jis sukūrė ir kuo jis toks įžymus.
Knygoje aprašoma labai detaliai ir smulkiai visas Ogiusto Rodeno gyvenimas. Neaišku kiek realus gyvenimas aprašytas kasdieninėse scenose, bet esminiai gyvenimo aspektai, meilės ir kūrybos kelias vaizduojamas toks, kokį teko nueiti Rodenui.
Jau ankstyvoje vaikystėje Ogiustas suprato, kad piešti jam patinka daug labiau, negu žaisti ar veikti kažką kitą. Nepaisant skurdaus gyvenimo, jis atkakliai siekė būti dailininku, tol kol nesusipažino su savo didžiąja meile  - Skulptūra. Skulptūra buvo visas Rodeno gyvenimas ir dar daugiau. Komplikuoti santykiai su mylimomis moterimis, sūnus, nepateisinantis lūkesčių, net to meto politinė situacija nebuvo palankūs Ogiustui, bet jis tikėjo savimi, savo darbu ir žinojo, kad kažkada jis amžinai gyvens savo darbuose.
Šalia Rodeno kūrybinio kelio nemažiau dramatiškas menininko ir asmeninis gyvenimas. Neplanuotai gimęs sūnus ir ilgametė nuolaidi draugė, tobula meilužė nesuteikia menininkui žmogiškosios laimės. Sunkus buvo jo gyvenimas, bet dar sunkesnis žmonės, kurie buvo šalia jo.
Puiki knyga apie žmogų, kuris sukūrė šedevrus.
Mano vertinimas 3/3
Anotacija
Amerikiečių rašytojo romanas apie garsųjį prancūzų skulptorių O. Rodeną. Menininko skulptoriaus kūrybos kelias buvo be galo sunkus ir skausmingas, nes Rodeno kūryba - drąsi, temperatinga, ekspresyvi - neatitiko akademizmo kanonų ir ilgai buvo nepripažįstama.

Komentarų nėra :