2016-01-21

Arturo Pérez-Reverte ,,Pietų karalienė''

Pradėjusi skaityti ,,Pietų karalienę'' gal gegužės mėnesį, buvau ilgam šią knygą padėjusi į šalį. Nors veiksmas ir prasidėjo pradžioje knygos, kažkaip man buvo gan nuobodoka. Tačiau persiritus per 120 psl. visai pradėjo ,,kabinti'' ir kuo toliau tuo darėsi vis smalsiau, kaip gi toliau seksis Teresai Mendosai ir jos kompanijai. Teresa po draugo nužudymo likimo bloškiama į Ispaniją, kur turi pradėti gyvenimą iš naujo. Tačiau ir čia mergina bandanti kabintis už gyvenimo ir darbų vėl atsiduria vyro, kuris užsiima narkotikų gabenimu glėbyje. Dėl savo šaltakraujiškumo ir aštraus proto ji vis labiau įsisuka į šį nešvarų biznį ir tampa viena pagrindinių narko eksporto lyderių.
Knyga tarsi persipina iš dviejų plotmių. Vienoje plotmėje veiksmas vyksta dabartiniu metu ir jame vaizduojamas Teresos gyvenimas, kilimas, sutinkami žmonės ir atliekami darbai. Kitoje plotmėje, tarsi  jau po visko žurnalistas rašantis knygą ,,Pietų karalienė'' apie moters - Teresos Mendosos fenomeną narko mafijos pasaulyje, kalbina visus žmones, su kuriais tais laikais teko susidurti Teresai. Jis renka, bet kokią informacinę medžiagą savo knygai. Bet jausmas tarsi jau skaitai tą parašytą knygą, ir matai gyvai plaukiantį Teresos gyvenimą.                                                   
Tai knyga apie labai emociškai ir fiziškai stiprią moterį, kuriai  likimas lėmė būti tuo, kuo ji tapo. Tačiau Teresa turinti ir kitą savo pusę, kuri tarsi ,,ta mergina'' iš jos jaunystės nuotraukos ją visur sekioja. Tai be galo vienišas žmogus, bandantis bėgti nuo tikrovės pasinerdama į skaitomas knygas, arba užsidarydama vienatvėje su tekilos buteliu. Gražiai aprašoma moterų draugystė, kurią išskiria tik mirtis. Meilės čia mažai, o ir pinigai didelės laimės neatneša.

Mano vertinimas 3/3

Ateina diena, kai pabudusi staiga suvoki, jog negali atsiriboti nuo savo gyvenimo, kad ir koks jis būtų; kad tavo būtis yra kelias, o eidama tuo keliu nuolatos renkiesi. Viena arba kita, Su kuo gyventi, ką mylėti, ką užmušti. Kam užmušti tave.Kiekvienas žengia savo keliu, noriai ar nenoriai.Situacija, Galų gale vistiek tenka rinktis.

Dienos taip panašios viena į kitą, kad neįmanoma jų nei pastebėti, nei atskirti vieną nuo kitos. tai, ko nelauki, išnyra kaip iš niekur. Be jokio garso ar trenksmo, be jokių lemtingų ženklų, visai nesitikint, kas nors šmėsteli tylomis prieš akis, tarsi ketintų praslysti pro šalį. Kaip šypsena ar žvilgsnis. Vis dėlto pajunti, kad tai apreiškimas, visada,  - kaip gyvenimas ir mirtis.

Knygos - tai durys į pasaulį. Jos moko, auklėja, su jomis keliauji, svajoji, gyveni kitų gyvenimus, o tavo gyvenimas tampa tūkstančius kartų turtingesnis. Kažin ar kas nors galėtų pasiųlyti daugiau už mažesnę kainą?
Anotacija
Skaitydami šį romaną turėsite progą pasižvalgyti po egzotiškos Meksikos ir saulėtos Ispanijos narkotikų mafijos pasaulį. Ši tikrais faktais grįsta ir meistriškai papasakota istorija privers ryte ryti knygos puslapius, nekantraujant sužinoti, kas bus toliau.
Romano herojė Teresa Mendosa – stipri, išskirtinė asmenybė, savo kelią pradėjusi nuo prekybos gatvėje ir prasimušusi į narkotikų mafijos viršūnes – pagarbiai vadinama Pietų karaliene.
Istorija prasideda taip: su Teresos vaikinu, narkotikų gabentoju „trumpiausio kilimo tako karaliumi“, susidoroja bosai, o ji, kad išneštų sveiką kailį, turi sprukti iš Meksikos. Likimas Teresą nubloškia į Maroko pakrantę, paskui į Ispaniją. Mafiozo panelė pamažu tampa sumania verslo partnere. Jai tenka paragauti net kalinio duonos, priprasti prie aukštuomenės blizgesio ir išmokti valdyti šį nuožmų verslą.

Komentarų nėra :