2018-05-15

Arturo Pérez-Reverte ,,Flamandų meistro paveikslas''

Kaskart paėmusi į rankas Reverte knygą gauni labai skirtingą istoriją. ,,Flamandų meistro paveikslas'' centre prieš kelis šimtus metų nutapytas paveikslas, kuriame vaizduojami žaidžiantys šachmatais du vyrai ir šalimais sėdinti moteris.  
Didžioji intriga kyla tada, kai restauratorė Chulija pamato po dažų sluoksniu paslaptingą užrašą ,,Kas nukirto žirgą''? O vieno artimo bičiulio paslaptinga mirtis sustiprina nuojautą, kad kažkas su jais visais pradėjo žaisti prieš kelis šimtus metų pradėtą paveiksle šachmatų partiją.
Menotyrininkas, restauratorė ir profesionalus šachmatininkas - tarsi trys asmenys pavaizduoti paveiksle stoja žaisti šachmatų partiją, kuri gali nulemti jų gyvenimą. 
Kaip ir kituose įtampos ir veiksmo kūriniuose čia daug painiavos ir spėjimų kas gali būti tas paslaptingas žaidėjas, kuris palieka paslaptingus raštelius apie figūrų judėjimą lentoje. 
Knyga paini, pabaiga netikėta, bet man buvo šiek tiek per daug detaliai gvildenami tie visi šachmatų ėjimai. Aš apie šachmatus nieko nesusigaudau. O šiaip tai labai geras trileris.
Vertinimas 4/5
Anotacija
Jauno ispanų rašytojo pirmasis romanas, tapęs pasauliniu bestseleriu, – intriguojantis daugiasluoksnis trileris, pašėlusiai įtemptas, šmaikštus ir pilnas žavių paradoksų. Intrigos centre – XVa. flamandų šedevras  „Šachmatų partija“. Jį restauruojanti Chulija neatsispiria pagundai rasti atsakymą į klausimą, dailininko paslėptą kamputyje: Quis necavit equitem? – „Kas nužudė riterį?“ (Arba – „Kas nukirto žirgą?“).

Jai ima talkinti puikus šachmatininkas Munjosas: pasiryžta atkurti paveiksle žaidžiamą partiją. Taigi žaidimas tęsiasi...Tačiau ir XX  a. kiekviena nukirsta figūra reiškia mirtį. O koks vaidmuo šioje partijoje skirtas Chulijai?

Komentarų nėra :