2017-01-12

Lois Lowry ,,Siuntėjas''

Tobulas ateities pasaulis - visi lygūs, vienodi ir laimingi. Žmonės gyvena šeimų dariniuose ir augina po du vaikus. Vaikams, kaip ir santuokos sudarymui, paduodama paraiška, o valdžios institucija kruopščiai atrinkusi tinkamiausius iškilmingos vardo suteikimo ceremonijos metu juos įteikia naujiesiems tėvams. 12-ais gimimo metais tampama suaugusiu. Tada iškilmių metu valdžia kiekvienam tais pačiais metais gimusiam vaikui įteikia paskyrimą dirbti visą tolimesnį gyvenimą. Vieni gauna paskyrimą prižiūrėti senelius, kelios merginos priskiriamos gimdytojoms ir t.t
Jonas nekantriai sulaukęs savo 12-ųjų metų iškilmių yra išrenkamas Saugotoju. Tai labai retas ir garbingas darbas. Jis turi perimti iš ankstesniojo saugotojo visus nuo neatmenamų laikų saugomus šios bendruomenės prisiminimus. Jie siekia taip toli, kad juose net yra prisimenama saulės šviesa, sniegas ir net toks neapibrėžtas žodis - meilė. Jonui bendraujant su senuoju saugotoju vis labiau pradeda  vertis akys. Jis kasdien vis aiškiau pradeda suprasti, kokia beviltiška yra ši sukurta sistema ir kiek daug jie visi praradę. Pamatęs viską tarsi iš šalies vaikinas supranta kad nesvarbu kas atsitiks, taip gyventi daugiau jis negali.
Nors knyga priskiriama ir vaikiškoms, ji man labai patiko. Autorė galėjo dar labiau atskleisti šios tobulos visuomenės gyvenimo vingius. Būtų buvę įdomu sužinoti kas turėjo nutikti, kad reikėjo taip izoliuoti visus nuo išorinio pasaulio. Taip pat iko neaišku, kas gi tie laimingieji, kurie išvengia piliulių nuo geidulių ir tampa kasmet gimusių vaikų tėčiais.
Vertinimas 4/5
Anotacija
Kodėl  jūs ir aš turime saugoti tokius prisiminimus?
– Jie suteikia mums išminties, – atsakė Siuntėjas.
Didelės vidinės įtampos kupina šiuolaikinės amerikiečių rašytojos apysaka apie tobulai sutvarkytą ateities visuomenę. Tačiau dvylikametis Jonas skausmingai suvokia, kiek daug tokia visuomenė yra praradusi... Šis neįprastos išmonės kūrinys bet kokio amžiaus skaitytoją privers susimąstyti apie žmonijos dabartį ir ateitį, apie stulbinančius laimėjimus ir skaudžius praradimus.

Komentarų nėra :