2015-04-27

Anne Bronte „Agresė Grėj“

Anotacija
Anne Bronte romano „Agnesė Grėj“ pagrindinė herojė – švelni, kantri ir pasiaukojanti mergina, primenanti Charlotte Bronte garsiąją Džeinę Eir.
Agnesė trokšta savarankiško gyvenimo, be to, jos tėvai sunkiai verčiasi, tad jauna moteris nusprendžia išvykti ir įsidarbina guvernante. Tačiau auklėti išpaikintus vaikus ne taip jau lengva.
Bet Agnesė nepasiduoda, su didele kantrybe ir begaliniu ryžtu priima visus gyvenimo išbandymus. O nejučia aplankiusi pirmoji meilė sujaukia visas Agnesės mintis, širdį užlieja patys gražiausi jausmai.
Apsisprendžiau skaityti „Agresė Grėj“, nes domino kokia gi trečiosios iš seserų Bron'čių knyga.  Annės Brontės  „Agresė Grėj“ man buvo pati paslaptingiausia ir visai nenutuokiau apie ką ji bus, numaniau tik vieną aspektą, kad joje veiksmas kaip ir kitose vyks XIX a.
Kai skaičiau anų dviejų sesių Bron'čių knygas jau buvau mačiusi knygų ekranizacijas. 
 Filmo ,,Džeinė Eir" senąją versiją labai mėgau vaikystėje, knyga ,,Džeinė Eir'' taip pat likau sužavėta. 
,,Vėtrų kalnas'' peržiūrėtas prieš metus taip pat buvo nerealus, labai sujaudino nelaiminga iki nuprotėjimo meilė, bet štai knyga gal dėl to, kad ją skaitydama peržiūrėjau filmą didelio įspūdžio nepadarė...
„Agresė Grėj“ pagrindinė herojė labai panaši į džeinę Eir, tik aišku, jos gyvenimas daug lengvesnis, palyginus ką teko iškentėti nuo vaikystės Džeinei, kiek ašarų ir skausmo ji turėjo patirti, kol pagaliau buvo laiminga, tai ,,Agnesės gyvenimas'', lyg rožėmis klotas.
Abi knygos visiškos priešingybės Emily Brontės ,,Vėtrų kalnui'', kur visi herojai neigiami ir kovodami už save dažnai įskaudina kitus.
 „Agresė Grėj“ - rami istorija apie 21 metų gerą merginą, kuri dirbdama guvernante sutinka gyvenimo meilę. Labai spalvingas charakteris vienos Agnesės auklėrinės Mari, ji kažkiek primena ,,Vėtrų kalno'' pagrindinę heroję. Mari - nerūpestinga mergina žaidžianti vyrų jausmais, bet ištekėjusi iš išskaičiavimo laimės taip ir nesuranda. 
Mano nuomone iš visų trijų seserų Bron'čių kūrybos  -„Agresė Grėj“ - pati silpniausia knyga. 
Vertinimas 3 (5-super; 4-gera; 3-visai nieko; 2-nieko gero ; 1-nepatiko).

Komentarų nėra :