2017-03-27

Eric Neuhoff ,,Prancūzaitė''

Pirma mintis pradėjus skaityti ,,Prancūzaitę'' buvo - ,,kažką panašaus jau esu skaičiusi''. Ir tas kažkas Yi Munyolas ,,Lietuvaitė'' . Šios knygos kiek  panašios ne vien dėl to, kad abiejų pasakotojai gerokai vyresni meniškos prigimties vyrai kažkada mylėję jaunesnes užsienietes moteris, ir šiandiena būtuoju laku skaitytojui pasakoja savo nevisai sėkmingų meilių istorijas. Jos abi labai lyriškos, skaitosi lėtai, nors yra visai trumputės ir verčiančios mėgautis kiekvienu perskaitytu puslapiu.
,,Prancūzaitės'' istoriją pasakoja vienišas vyras, kurio tikrasis gyvenimas prasidėjo tik tada, kai susipažino su gerokai jaunesne mergina. Jis -  ramus mąstytojas, Ji - nenustygstanti vietoje ir trokštanti viską, ką siūlo gyvenimas išragauti ir pamatyti. Taip jie mėgaujasi kelione po Paryžių, skaniu maistu ir vienas kitu. Bet deja laimė trunka trumpiau negu jie abu norėjo...
Ir dabar jis pasakoja savo buvusio gyvenimo istoriją. Tai kas jam atrodė svarbu praeityje, kuo jis gyveno, ką mylėjo, kuo tikėjo ir žavėjosi. Knygoje labai skurdžiai pateikiama informacijos apie veikėjus, neaišku, net kokie jų vardai, mažai dialogų, bet labai didelis dėmesys skiriamas smulkmenoms, kurios ir sudėlioja gan ramų kiek melancholišką ir keistoką kūrinį.
Vertinimas 3/5
Anotacija
Prancūzų rašytojo Eric Neuhoff romanas apie keturiasdešimtmečio žurnalisto ir dvidešimtmetės merginos meilės istoriją. Grakštus, stilingas pasakojimas apie nerūpestingą herojų gyvenimą šiuolaikiniame Paryžiuje. Romanas apdovanotas viena iš prestižiškiausių Prancūzijos literatūros - Interallé - premijų.

Komentarų nėra :