2019-01-03

Margaret Atwood ,,Penelopiada: Mitas apie Penelopę ir Odisėją''

Knygos pasakotoja - garsiojo Antikos herojaus Odisėjo žmona Penelopė. Ji jau daugelį amžių yra mirusi ir savo pasakojimą pradeda būdama pragare, vadinamame Hade. Penelopė nekantrauja mums - šių laikų gyventojams - papasakoti kaip visi to meto įvykiai atrodė žvelgiant pro jos akis.
Penelopės pasakojimas ne ilgas, labai moteriškas ir šiuolaikiškas. Ji nedaugžodžiaudama papasakoja savo gyvenimo pagrindinius fragmentus, nesileisdama į smulkias detales.
Skaitant susidaro nuomonė, kad tai vienos šiuolaikinės moters gyvenimo pasakojimas, kurio pagrindas laukianti vyro žmona ir ant jos pečių laikomi visi namų kampai. Taip pat tai gudri moteris, kuri žino kaip naudotis vyrais, ko nereikia negirdėti, nesakyti ir nematyti. O kūrinyje įterpti tarnaičių chorai, tarsi sąžinės balsas, kuris žino kaip reikia elgtis iš tikrųjų.
Istorija trumpa, greitai perskaityta ir visai patikusi.

Vanduo nesipriešina. Vanduo teka. Kai į jį panardini ranką, jauti tik glamonę. vanduo nėra tvirta siena, jis tavęs nesustabdys. bet vanduo visada teka ten, kur nori, ir niekas negali jam pasipriešinti. vanduo kantrus. lašas po lašo ir akmenį pratašo. Atsimink tai, mano vaike. Atsimink, tu esi tarsi vanduo. jeigu negali įveikti kliūties, apeik ją. vanduo apeina.

Anotacija
Margaret Atwood versijoje šis senas mitas suskamba naujai. Rašytoja skaitytojams pateikia Penelopės gyvenimo istoriją, kurią pasakoja pati Penelopė. M. Atwood istorija kupina prieštaravimų ir paslapčių, persmelkta ironijos bei aistros ir visiškai netikėtoje šviesoje atskleidžia įprastus antikinės mitologijos vaizdinius bei motyvus. Autorė rašė: „Man nuolat vaidenasi pakartosios tarnaitės, kaip ir pačiai Penelopei „Penelopiadoje“. Aš nutariau, kad šią istoriją turėtų papasakoti Penelopė ir dvylika jos tarnaičių. Tarnaitės sudaro pritariantį ir dainuojantį chorą, kuris sutelkia dėmesį į du klausimus, turinčius savaime kilti įdėmiai perskaičius „Odisėją“: dėl ko buvo pakartos tarnaitės ir kas iš tikrųjų atsitiko Penelopei?


Komentarų nėra :