2019-02-04

Robert Seethaler ,,Tabakininkas''

Knyga labai gražiu ir maloniu liesti viršeliu nukelia į tarpukario Vieną. Čia jaunasis Francas atvyksta ieškoti laimės ir padėti darbuotis senyvo amžiaus tabakininkui. Netrukus vaikiną užgriūva lavina vidinių ir išorinių išgyvenimų - nelaiminga meilė kabareto šokėjai bei stiprėjantis nacių priešiškumas žydams.
Jaunuoliui susivokti savo jausmuose padeda profesorius Froidas, bet kaip pasielgti kai aplinkui engiami niekuo nekalti žmonės jis turi nuspręsti pats. 
Robert Seethaler - tas autorius, kuris su mažai teksto pasako daug. Šiame trumpame pasakojime mes kartu su pagrindiniu herojumi kartu išgyvename to meto baisią politinę situaciją, bei vidinius sunkius išgyvenimus ir abejones kol apsisprendžiame visgi kuo mes norime būti. Ar bandome kovoti su išoriniais faktoriais ar plaukiame pasroviui, stengdamiesi negirdėti sąžinės balso. 
Knyga skaitėsi lengvai ir greitai, kiek nervino tas jaunatviškas naivumas dėl meilės. Bet visa kita - visai nieko. Nebuvo man ši knyga labai super, bet tikrai nesigailiu, kad skaičiau. 

Na, vis dėl to dauguma kelių atrodo man tarsi pažįstami. bet iš tiesų žinoti kelius ir nėra mūsų lemtis. Mūsų lemtis kaip tik yra nežinoti. Mes ateiname į šį pasaulį ne rasti atsakymų, bet užduoti klausimų. Sakytum, klaidžiojame nuolatinėje tamsybėje, ir tik jeigu labai pasiseka, kartais išvystame plykstelint švieselę. Ir tik turėdamas daug drąsos arba atkaklumo, arba kvailumo, o geriausia visko kartu, gali ir pats šen ten palinti savo ženklą.
Anotacija
Artėjant 1937-ųjų rudeniui septyniolikmetis Francas Huchelis, palikęs gimtąjį kalnų kaimelį, naivumo ir gyvenimo troškulio pilna širdimi iškeliauja į Vieną. Nepažįstamame mieste mokiniu savo krautuvėje jį priima senas Vienos tabakininkas. Vienas iš jo nuolatinių klientų – greta gyvenantis garsusis psichoanalitikas Sigmundas Freudas. Francas netrunka susidraugauti su garbaus amžiaus profesoriumi, o skausmingai įsimylėjęs kabareto šokėją čekę Anežką kreipiasi į jį pagalbos. Nuoširdumo ir tylios išminties nestokojančiais pokalbiais jiedu bando įminti meilės ir seksualumo paslaptis. Tačiau naciams įžengus į Vieną Francas ir Freudas įsisuka į dramatiškų įvykių sūkurį ir netrukus kiekvienas yra priverstas priimti sudėtingiausią sprendimą gyvenime: pasilikti ar bėgti.

Komentarų nėra :