2018-09-26

Linda Olsson ,,Dainuosiu tau švelnias dainas''

Skandinavų rašytojos knyga ,,Dainuosiu tau švelnias dainas'' - pasakojimas apie moterų draugystę. Atsitiktinai trumpam likimo suvestos, jos viena kitoje atranda tai ko tuo metu kiekvienai reikėjo - draugystę, supratimą, išklausymą, palaikymą ir paprasčiausią patylėjimą kartu...
Trumpa pažintis pakeičia abiejų gyvenimus ir palieka švelnius prisiminimus. 
Veronika ir Astrida labai skirtingos ne tik savo amžiumi, tačiau Veronikai apsistojus Astridos kaiminystėje skirtumai netrukdo tapti geromis draugėmis. Draugių pokalbiuose, dažnai prie vyno taurės, išplaukia praeities prisiminimai, kuriuose daug vietos užima praeities skausmai, netektys ir nusivylimas. Nors jos tik laikinos gyvenimo bendrakeleivės, bet viena kitai atverdamos savo praeities skaudulius tarsi išsigydo savo sielos žaisdas.
Mane žavi ne tik skandinavų vyrų detektyvai, bet ir moterų rašytojų kūriniai, kuriuose dažniausiai vaizduojami nelengvi moterų likimai. Bet šis kūrinys didelio įspūdžio nesukėlė. Skaičiau greitai ir gan lengvai pasakojamus sudėtingus praeities įvykius, bet mano mintys lyg slydo kažkur knygos paviršiumi. Neįtraukė giliai manęs ši istorija. Nors skaitėsi greitai ir lengvai, tik gylio pritrūko, bet gal tik man...  

Atrodytų, kad laikas neturi jokios reikšmės. Gyvenimo įvykių prisiminimai išsidėsto erdvėje visiškai nepriklausomai nuo to, kada jie nutiko ir kiek laiko truko. trumpi epizodai užima beveik visą laiką, o ištisi metai pradingo be pėdsako.

Jis ateina iš tavęs, bet nėra tu. Gimęs jau turi savo gyvenimą. esi šalia, kad apsaugotum ir prižiūrėtum jį, kentėtum ir džiaugtumeis dėl jo. Bet galiausiai turi leisti jam eiti savo keliu. pasitraukti, suteikti laisvę. Ir viltis, kad jam seksis.

Vertinimas 3/5

Anotacija
Vėjuotame Švedijos kaime susikerta dviejų moterų keliai.
Vieną niūkų kovo vakarą jauna rašytoja Veronika atvyksta į nuošalų kaimelį. Čia ji tikisi atrasti ramybę ir vienumą, kuri padėtų įveikti širdgėlą, apmalšintų netekties skausmą. Be to, ketina parašyti knygą.
Jos atvykimą tyliai stebi kaimynė Astrida – sena atsiskyrėliškai gyvenanti moteris, sauganti savo namuose tamsias šeimos paslaptis ir asmeninę tragediją. Kai žvarbi žiema užleidžia vietą pavasariui, dvi moterys palengva suartėja. Metų laikų kaitos fone užsimezga gležna ir neįprasta draugystė. Ji visam laikui pakeis abiejų moterų gyvenimus. 

Komentarų nėra :