2016-10-10

Bernhard Schlink ,,Skaitovas”

Trumputė knyga, kurios net du trečdalius perskaičiusi maniau, kad ji visai nepatinka, bet reikia pribaigti. Ir tik užvertusi paskutinį puslapį supratau, kad visgi knyga yra gera.
Anotaciją knygos perskaičiau tik dabar, kai knygą aprašau čia - ir gerai padariau, kad neskaičiau, nes ten aprašomas visas knygos turinys.
Knyga turi tris dalis, kiekviena dalis prasideda jau po kurio laiko nei baigėsi ankstesnė.
Pirmoje dalyje aprašoma jauno penkiolikmečio ir dvidešimt metų vyresnės Hanos artimas seksualinis ryšys. Ji- jam idealas moters su kuria jis pažino kūniškus malonumus, ir jos glėbys daug mielesnis nei sėdėjimas pamokose ar buvimas su bendraamžiais. O ką jai reiškia tas berniukas su kuriuo ji miega - neaišku, ji jam sako, kad jį myli, bet apie bendrą ateitį pokalbių nėra. Paslaptingai Hana vieną dieną dingsta ir palieka ne tik sudaužytą jauno berniuko širdį, bet ir savo pėdsaką visame jo tolimesniame gyvenime. Jos paveikslo jis visą gyvenimą ieškos kitose moteryse...
Vėlesnėje dalyje jis teisės studentas ir jo keliai labai atsitiktinai vėl susiduria su Hana. Tik ji čia kaltinama už baisius nusikaltimus.
Trečia dalis pati įspūdingiausia, skaitant taip junti to mažo berniuko jau tapusio vyru kovą su savo tarsi praeities šmėklos bundančiais išgyvenimais, matai, kuo virto jaunystės jausmai. Ir supranti visgi kiek jis reiškė Hanai. Nors knygoje man trūko nuoseklumo ir daug liko neatsakytų klausimų, bet tai tik sustiprino knygos dramatiškumą. Puiki liūdna istorija, kurią perskaičius dar ilgai vakare galvojau apie ją.
Vertinimas 2/3

Anotacija
Ji moteriška, paslaptinga, nenuspėjama, kartais nepaaiškinama opi bei ūmi ir dvidešimčia metų vyresnė už jį, penkiolikmetį gimnazistą. Ji tampa jo pirmąja meile, padeda pasijusti tikru vyru.
Kartą ji dingsta be pėdsakų, išlikdama jam moteriškumo etalonu. Tik po daugelio metų jis, teisės studentas, vėl pamato ją teismo salėje. Hana, jo mylimoji, kartu su kitomis koncentracijos stovyklos prižiūrėtojomis kaltinama sunkiais nusikaltimais ir nuteisiama kalėti.
Visus tuos ilgus metus jis palaiko su ja keistą, jiems vieniems suprantamą ryšį. Hana nusižudo išėjimo laisvėn dieną.

Komentarų nėra :