2016-11-08

Kate Atkinson ,,Gyvenimas po gyvenimo''

Prieš keletą metų skaitytojų taip išliaupsintas bestseleris atsidūrė mano šių metų knygų iššūkio sąraše.
Metams artėjant link pabaigos nusprendžiau kiek įmanoma daugiau perskaityti knygų, kurias pasirinkau 2016 m. iššūkyje.
Deja ši knyga turbūt mano rankose atsidūrė ne vietoje ir ne laiku, nes jos skaitymas man jokio džiaugsmo neteikė ir skaitant galvoje buvo tik viena mintis ar dasikankint ir baigti ar mesti į šalį. Bet kadangi labai retai knygos nebaigiu jei ji ir neįdomi tai teko perskaityti.
Knygos pagrindinė veikėja Ursula, turinti likimo nepaprastą dovaną, o gal karminę kančią, kurios dėka jos gyvenimas niekada nesibaigia, o tik nutrūksta ir vėl prasideda iš naujo. Aišku ji neatsimena anksčiau gyvento gyvenimo, bet šiokie tokie deja vu epizodai vis iškyla jos vaizduotėje ir tarsi perspėja, kaip vienoj ar kitoj situacijoj pasielgti. Besikartojantis daugybę kartų Ursulos gyvenimas susijęs ir su jos artimiausių žmonių gyvenimo kaita, nes nuo mūsų priimtų sprendimų ir veiksmų visada keičiasi ir kitų, mums artimiausių žmonių gyvenimai ir likimai.
Ursula per savo gyvenimus išgyvena meilę, nelaimingą santuoką, artimųjų praradimus, karo baisumus ir daug visokių jausmų, kuriuos lemta patirti žmogui šioje žemėje. Tačiau kažko įpatingo jai nenutinka. Tų gyvenimų tiek daug, kad tampa nuobodu.  Be Ursulos knygoje išsamiai atsiskleidžia ir Ursulos šeimos - tėvų, brolių, sesers charakteriai.
Knyga, kuri absoliučiai man nepaliko jokio įspūdžio. Vertinimas 1/3
Anotacija
Vienas įspūdingausių XXI a. romanų, sudėtinga ir labai įdomi knyga, pasakojanti apie mergaitės Ursulos Tod gyvenimą, nutrūkstantį ir vėl prasidedantį iš naujo. „Gyvenimas po gyvenimo“ – nepaprasta istorija apie galimybę daug kartų pradėti gyventi iš naujo ir ištaisyti praeities (bei istorijos) klaidas. 1910 metų vasario vienuoliktoji, Anglijoje siaučiant pūgai pasiturinčio finansininko šeimoje gimsta mergaitė, Ursula Tod – trečiasis šeimos vaikas. Deja, naujagimė miršta net neįkvėpusi, nes daktaras per sniegą negali nusigauti iki gimdyvės. Tačiau Ursulos istorija nepaprasta – ji gauna dar vieną šansą pradėti gyvenimą. Viskas kartojasi, tik šįkart daktaras spėja laiku...

Komentarų nėra :