2018-09-15

Alberto Vazquez-Figueroa ,,Tuaregas''

Labai patikusi knyga apie vidinį rįžtą, garbę ir orumą, sąžinę ir bebaimį norą nugalėti save ir sunkumus.
Atvertę knygą atsiduriame nedraugiškoje Afrikoje kur sunkių gamtos sąlygų ir nesibaigiančių politinių neramumų sūkuryje nuo neatmenamų laikų gyvena tuaregų gentys. Jie klajokliai įsimylėję nepakeliamo karščio alinamą dykumą ir savo genties įstatymus, kuriais vadovaujasi jau tūkstančius metų.
Toks yra ir Gaselis, jis gerbimas ir narsus vyras akylai saugantis savo tradicijas. Ir netrukus ateina laikas kai rizikuodamas savo ir artimųjų likimu jis priverstas viską palikti ir eiti jų ginti...
Knyga sužavėjo ne tik savo pasakojama istorija, bet labai praturtino žiniomis apie tuaregų gentį, papročius, gyvenimo būdą, garbės sąvoką ir negailestingumą savo priešams. Taip pat atskleidė netikėtą moters padėtį šiose gentyse, kurios išpažįsta islamo tikėjimą. 
Mane labai įtraukė istorija ir rodos keliavau su Gaseliu po alinančią dykumą, kartu su juo slapsčiausi, merdėjau ir negailestingai susidorojau su priešais. 
Tik pabaigos tikėjausi kitokios, ji mane šokiravo nustebino, privertė ilgai galvoti koks apsurdiškumas, neapgalvojimas, skubėjimas, o gal principingumas gali aptemdyti blaivų mąstymą... O gal autorius norėjo parodyti, kad žodžio laikymasis svarbiau už gyvybę...

Moralė - tai papročių dalykas, ir mes niekada negalime teisti pagal savo požiūrį tų, kurie kitaip negu mes regi ir vertina pasaulį.

Vertinimas 5/5
Anotacija
Gaselis Sajahas – kilmingasis Šydo genties inmučaras, o jo imperija – bekraštė dykuma. Jis – tuaregas, vienos seniausių tautų žemėje, laisvos ir išdidžios genties, vyras. Nors narsiausieji Gaselio tėvynainiai išvyko tarnauti kariuomenei, vairuoti prancūzų sunkvežimių ar pardavinėti sandalų turistams, Gaselis su šeima pabėgo į dykumą ir nė akimirką nepasigailėjo.
Netikėtai kasdienę tuarego ramybę sudrumsčia prie durų pasirodę išsekę ir mirtimi besigaluojantys atvykėliai. Gerbdamas tūkstantmetes dykumos tradicijas, Gaselis priglaudžia seną vyrą ir jaunuolį. Tačiau jam nepavyksta apsaugoti svečių nuo netikėtai į stovyklą įsibrovusių kariškių. Gaselis Sajahas privalo atkeršyti. Jis leisis į mirtinai pavojingą kelionę per žemės pragaru vadinamą didįjį Sacharos ergą ir įvykdys teisingumą.
Ši Alberto Va'zquez-Figueroa knyga – Šydo genties inmučaro keršto ir atpildo istorija, dramatizmo ir nuotykių kupina epopėja, karščiu bei pavojais alsuojančioje dykumoje.

Komentarų nėra :