2018-07-10

Yasmina Khadra ,,Kerštas''

Knyga mus nukelia į šių laikų Izraelį, kurio ramybę drumsčia nesibaigiantys konfliktai su Palestina. 
Autorius per žmonių charakterius labai kontrastingai sudėlioja abiejų šalių paveikslus.
Turtingas, kiek pasipūtęs ir išsilavinęs Izraelis ir atsilikusi skurdi net sužvėrėjusi Palestina. 
Aminas gerai pažįsta abi puses -  skurdi vaikystė Palestinoje augant beduinų šeimoje,  ir ištaigingas gyvenimas dirbant gydytoju Izraelyje.
Susisprogdinus žmonai Amino gyvenimas taip pat sprogta į šukes.
Autorius per Aminą jautriai atskleidžia palūžusio ir išduoto žmogaus išgyvenimus -  kai ateina supratimas,  kad arčiausiai buvęs žmogus visai ne tas, kas galvojai, kad yra. 
Žmonės jie visur vienodi, kai tau sekasi jie dar labiau tave kelia, o kai suklumpi trypia. Ir tik bėdoje pamatai kas tave supa iš tikrųjų.
Autorius nepalaiko nei vienos konfliktuojančios pusės, o tik bando visapusiškai atskleisti  žmogaus žvėriškumą ir žmogiškumą.
Bet man tikrai nesuprantama, kaip ir kuo tuose kraštuose yra išplaunamos smegenys, kad tu apsijuosęs bombom savo noru eini į oro uostą, koncertą ar vaikų darželį ir susisprogdini. 
O visa kita juk taip žmogiška. Žmonės yra visokie tie, kur tau tiesi pagalbos ranką, kai suklumpi ir tie, kurie tau smeigia peilį.

Jei lauksi nelaimės, ji ateis. O jei kartais per nelaimę atsidurtum duobėje, niekas kitas, tik mes patys galim suspręsti, ar voliotis dugne, ar lipti lauk. tarp žemės ir prarajos tėra vienas žingsnis. Reikia gerai žiūrėti, kur statai kojas. Labai lengva paslysti. Vienas neatsargus žingsnelis - ir vėl nosimi į purvą. Ar tai pasaulio pabaiga? Nemanau. Norint išlipti tereikia vieno - susitaikyti su tuo, kas įvyko.

Vertinimas 4/5
Romane „Kerštas“ autorius pasakoja apie Palestinos ir Izraelio konfliktą. Nagrinėdamas tragiškus veikėjų likimus rašytojas nešališkai mėgina atskleisti dviejų nesutaikomų kariaujančių pusių motyvus. Izraelio pilietybę turintis palestinietis Aminas dirba chirurgu vienoje Tel Avivo ligoninėje. Atkakliai laikydamasis savo įsitikinimo - gelbėti žmonių gyvybes, jis stengiasi nesikišti į abi tautas draskančią nesantaiką. Būdamas talentingas chirurgas jis pelno gerą vardą Tel Avive, susikuria puikų ir ištaigų gyvenimą. Tačiau vieną dieną jo pasaulis sudrebinamas iš pamatų. Jis sužino, kad jo mylima žmona Sihem yra palestiniečių savižudė.
Romanas 2006 metais pelnė prestižinę „Prix des Libraires“ premiją.





Komentarų nėra :