2017-02-22

Margaret Atwood ,,Greis''

Knygos veiksmas vyksta 19 a. ir apima kelių dešimtmečių laikotarpį. Pagrindinė kūrinio pasakotoja - kalinė Greis Marks. Ji prieš daugelį metų vos išvengusi kartuvių iki gyvos galvos įkalinta kalėjime. Čia ji užmušinėja lėtai slenkantį laiką padėdama siūti.
Į kalėjimą atvykus Greis psichikos tirti ambicingam gydytojui knygoje atsiranda antra laiko linija.
Greis kalbėdama gydytojui užsiėmimų metu, skaitytojui pasakoja daug įdomesnę negu esami įvykiai, savo ankstesnio gyvenimo istoriją.
Neilgas ir nelengvas Greis gyvenimas buvo laisvėje, nes vos sulaukusi šešiolikos ji buvo teisiama ir įkalinta už žmogžudystę. Tačiau autorė labai smulkmeniškai ir vaizdingai pasakoja Greis lūpomis visus jai nutikusius įvykius. Anksti netekusi šeimos ji verčiasi tarnaitės amatu. Greis labai graži ir naginga mergina, tačiau gyvenimas jai negaili išbandymų. Likimas vis atima iš jos tai ką ji turi brangiausia - visus žmones, kuriuos ji mylėjo.
Autorė rašydama šią knygą rėmėsi tikra istorija. Ji išanalizavusi to meto visus įmanomus informacijos šaltinius ir trūkstamas spragas užpildžiusi savo fantazija parašė šį visai neblogą grožinės literatūros kūrinį.
Iki pat pabaigos Greis Marks išlieka paslaptinga. Perskaičius taip ir lieka neaišku ar tikrai ji - tokia draugiška ir linksma mergina - galėjusi būti šaltakraujiška žudikė. O gal vaikiška baimė ir naivumas ją padarė auka, kuri nekaltai gražiausius savo gyvenimo metus praleido įkalinta.
Autorė nesiima atsakomybės pateikti nužudymo kaltininką, tarsi nenorėdama per daug nukrypti nuo tikrosios istorijos, palieka tai nuspręsti skaitytojui.
Visame praeities pagrindinių  įvykių fone, daug dėmesio skiriama to meto žmonių gyvenimui ir tarpusavio santykiams. Iš tarnaitės perspektyvos Greis pasakoja to meto gyvenimą nuo kasdieninių darbų iki slapčiomis tenkinamų ponų aistrų miegamajame.
Gries savo pasakojime, save vaizduoja kaip kuklią ir tyrą merginą. Bet gal tai tik jos išgalvota istorija?
Mano vertinimas 3/5

Kelionė mirtin ypač prailgsta, kai keliauji vienas, ir atrodo daug ilgesnė, nei yra iš tikrųjų, netgi jei išvyksti tiesiai nuo ešafoto su kilpa ant kaklo; ir keliauji tamsoje, kur nė menkiausios mėnesienos spindulėlis neapšviečia tau kelio.




Komentarų nėra :