2015-03-23

Michael Connelly ,,Žymė''

Anotacija
Hariui Bošui suteikti treji metai, iki jis turės iš Los Andželo policijos departamento pasitraukti į pensiją, tad labiau nei kada nors anksčiau trokšta tirti kuo daugiau bylų. Ir vieną dieną jam tenka iškart dvi.
DNR iš 1989 metų išžaginimo ir nužudymo bylos atitinka dvidešimt devynerių metų amžiaus nuteisto prievartautojo. Buvo jis aštuonmetis žmogžudys ar naujoje regioninėje kriminalistikos laboratorijoje įvyko kokia nors baisi klaida? Pastaroji galimybė sukeltų abejones visomis jau teisme nagrinėjamomis bylomis. O paskui Bošas su savo partneriu iškviečiami į mirties įvykio, galbūt susijusio su vidaus politikos intrigomis, vietą. 
Municipaliteto tarėjo Irvino Irvingo sūnus nušoko ar buvo išstumtas iš viešbučio „Chateau Marmont“ balkono. Irvingas, ilgalaikė Bošo kerštingoji lemtis, pareikalavo, kad tyrimui vadovautų Haris. 
Atkakliai tirdamas iškart dvi bylas, Bošas atskleidžia du šiurpius dalykus: nežinomą žmogžudį, net tris dešimtmečius siautėjusį mieste, ir politinį sąmokslą, menantį tamsią policijos departamento istoriją

Nežinau kas yra - geras detektyvas, gal toks kai viskas pabaigoje išaiškėja ir tu ,,lieki išdurtas''  nes įtemptai sekei įvykius ir visą laiką galvojai, kad nusikaltėlis yra visai ne tas .
Tai ši knyga tikrai ne tokia, bet negaliu sakyti, kad ji nepatiko.  Veiksmas rutuliojasi kaip eiliniame detektyve, dėmesį knyga išlaiko iki pabaigos. Pagrindinis veikėjas Haris Bošas - detektyvas, kuriam ,,kiekvienas žmogus yra svarbus'', nepraradęs žmogiškumo bando būti geras specialistas, bei tėvas netekusiai mamos savo paauglei dukrai. Aišku puikiu tėvu būti ne visada pavyksta, bet jis stengiasi. Žmogiškumą jis parodo ir ,,suklupus'' partneriui. Griežtą bet teisingą Bošą sūnaus mirties ištyrimui pasirenka, net jo senas priešas.
Užkliuvo tai, kad detektyvai visi turintys ilgametes darbo patirtis tiek metų nieko neišsiaiškino, o jų pašonėje žudikas gyveno ir sugebėjo nesučiuptas tiek žmonių nužudyti.
Antra byla baigiasi taip pat kiek paprasčiau nei tikėjausi, maniau, kad tiek narpliodami bylą išvynios kažką tokio, kas vers net gryžti į knygos vidurį, pasiskaityti detales iš naujo, o čia tyrė, tyrė ir stop - Pabaiga. Į viską įpinama politinė sau naudų ieškanti netobula politinė sistema.
Mano vertinimas 4 (5-super; 4-gera; 3-visai nieko; 2-nieko gero ; 1-nepatiko)

Komentarų nėra :